06 / 08 / 2024

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...

Rusların yurt dışından konut satın alma taleplerine yönelik ülkeler belli oldu. Türkiye'ye yapılan yatırım sert düştü ve ilk beşe bile giremedi. 



Tranio adlı uluslararası emlak aracılık şirketi tarafından belirlenen verilere göre Ruslar artık Türkiye'ye yatırım yapmıyor.  Rusların en çok tercih ettiği popüler ülke ise Tayland oldu. 

RUSLAR ROTAYI BURAYA ÇEVİRDİ 

Ocak-Temmuz 2024 döneminde Tayland, Rusların toplam alımlarında yüzde 13,6 pay ile ilk sırada yer aldı. Bu dönemde Tayland'a olan talep, bir önceki yıla göre yüzde 65, 2022 yılına göre ise yüzde 231 oranında arttı.

KONUT YATIRIMI YAPILAN İKİNCİ ÜLKE

Patronlardünyası'nda yer alan habere göre; Gürcistan, Rusların konut talebinde ikinci sırada yer alarak dikkat çekti. 2023 yılında altıncı sırada bulunan Gürcistan, bu yıl yüzde 12,3 payla önemli bir yükseliş gösterdi. Gürcistan'ın bu yükselişinin arkasında, piyasada düşük olan emlak alım eşiği (35 bin dolardan başlayan fiyatlar) ve çok sayıda Rusya vatandaşlarının Gürcistan'a taşınması yer alıyor.

Üçüncü sırada ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bulunuyor. BAE, yüzde 7,8 pay alırken, bu oran geçen yıla göre yüzde 23'lük bir düşüş gösterdi. Bu düşüşün nedeni olarak BAE'deki emlak fiyatlarının zirveye ulaşması ve bazı yatırımcıların 2022'deki projelerden çıkış stratejilerini gerçekleştirmesi gösteriliyor.

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...

TÜRKİYE KONUT YATIRIMINDA BEŞİNCİ SIRADA

Türkiye, Rusların konut taleplerinde yüzde 5,8 ile altıncı sırada  yer alıyor.  Türkiye'ye olan talep 2023 yılına göre yüzde 32 oranında azaldı. Yine de Türkiye, Fransa ve İspanya ile birlikte en çok talep gören ülkeler arasında bulunuyor.
 Türkiye'deki ortalama konut alım bütçesi 274 bin euro olarak belirtilirken, bu oran Fransa ve İspanya'da 400 bin euroya kadar çıkıyor. Bu ülkelerin yanı sıra, Kıbrıs, Endonezya ve Çekya da Rusların konut satın almak için tercih ettikleri ülkeler arasında yer alıyor.
 
2024 yılı itibarıyla Rusların yurtdışında konut satın alma amaçları da değişim gösterdi. 2023 yılında Rusların yüzde 30'u yurtdışında konut alırken oturma izni veya vatandaşlık almayı amaçlarken, bu oran 2024'te yüzde 18,9'a düştü. Yatırım amaçlı satın almalar ise yüzde 38'den yüzde 72'ye yükseldi. 

Bu durum, Rus yatırımcıların yeni lokasyonlara ve yatırım araçlarına yönelmesiyle açıklanıyor. Tranio'nun kurucu ortağı ve yönetici ortağı Mihail Bulanov, bu eğilimin piyasada önemli değişiklikler yarattığını belirtiyor.

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...
 
Bir başka araştırmadan biraz farklı bir tablo çıktı: NF Group'un verilerine göre ise, 2024 yılının ilk yarısında BAE, Rusların en çok konut talebinde bulunduğu ülke oldu. BAE'yi sırasıyla Macaristan, Kıbrıs ve Tayland takip etti. Fransa dördüncü sırada yer alırken, İspanya ve Türkiye beşinci sırayı paylaştı.

NF Group, 2023'ün ilk yarısında Türkiye'nin en çok talep gören ülke olduğunu, ikinci sırada BAE'nin, üçüncü sırada Kıbrıs'ın yer aldığını belirtiyor. NF Group, Rusların konut taleplerindeki bu değişikliklerin, özellikle yatırım amaçlı alımların artmasıyla paralel olarak gerçekleştiğini vurguluyor. 
 

Konut piyasasını sarsan Rusların Türkiye'ye göçünde bir ilk! 

Alanya'dan vazgeçen Rusların konutta yeni tercihi Uzak Doğu oldu!

Geri Dön