28 / 04 / 2024

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? İşte ayrıntılar...



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gün geçtikçe katlanıyor. Son günlerde sık sık gündeme kiracının evi bir başkasına kiraya vermesi konusu da geliyor. 

‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, sık sık karşılaşılan sorunlardan biri. Peki kiracının evi başkasına kiralaması yasal mı? 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Selin Irmak Kaçmaz bugünkü köşesinde bu konuyu kaleme aldı ve Avukat Zühal Akbel, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve böyle bir durumda dikkat edilmesi gereken ilk hususun, kira sözleşmesinde kiracının gayrimenkulü alt kiralama yani başkasına kiraya verme hakkına ilişkin özel bir düzenleme olup olmadığının kontrol edilmesi olduğuna dikkat çekti. 

Borçlar Kanunu'nun 322/2 maddesine kapsamında "Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez" ifadesi yer alıyor. 

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

CEZASI VAR 

Kira sözleşmesinde, kiracının taşınmazı başkalarına kiraya vermesine izin veren bir madde olması halinde ve konut sahibi bu durumu onayladıysa, kiracının başkalarına kira yapabileceğinin altını çizen Zühal Akbel, bu kiralamanın, kira sözleşmesinde belirlenen  koşullara uygun yapılmasının gerektiğini de belirtti. 

Diğer taraftan özel izne ve ruhsata tabi, turizme ilişkin otel, pansiyon tarzı günlük ya da haftalık kiralamalar bu durumun kapsamında yer almıyor.

Akbel, bir gayrimenkulü günlük kiralayabilmek için son yasal düzenleme ile 2024'ten itibaren Turizm Konutu Belgesi alınması zorunluluğunun getirildiğini aktardı ve "Bu hususta gerekli ruhsat ve belgelere tabi olmadan yapılacak kiralamada para cezaları ve gayrimenkulün mühürlenmesi gibi idari ve cezai yaptırımlar bulunuyor" açıklamasını yaptı. 

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

EV SAHİPLERİNİN HAKLARI VE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELER?

Konut sahibi ile kiracı arasında imzalanan sözleşmede, ev sahibinin kiracıya alt kiralama yapmasına izin vermediği, hatta açıkça gayrimenkulün alt kiraya verilmesini yasakladığı durumlarda, kiracının başkalarına gayrimenkulü kiraya veriyor ise bu açıkça sözleşmeye ve hukuka aykırı bir eylem olduğuna dikkat çeken avukat Zühal Akbel, "Bu durum kiraya veren ev sahibi açısından tahliye talep etmesi ve tahliye davası açması için geçerli bir hukuki nedendir" ifadelerini kullandı. 

Bu durumun öngörülebilir olması sebebiyle, engellenmesi için kiracının gayrimenkulü başkasına ya da başkalarına alt kiralayamayacağını taraflar arasında imzalanan kira sözleşmelerine kesin bir şeklinde eklenmesi gerekiyor. 

Zühal Akbel, "Önemle vurgulamak isterim ki, kira sözleşmelerinde takdir edileceği üzere kiracıya kiralama hakkı veren alt kiralama yapabilme yetkisi ve onayı, genel olarak kiraya veren ev sahibinin, kiracıya vermek isteyeceği bir yetki değildir" diye konuştu. 

Çünkü sonrasında, kiracının dışında gayrimenkulün kimin tarafından kullanacağı ya da gayrimenkule neler olacağı bir muamma haline gelebilir. 

Bu sebeple hukukçular olarak bu hususta alt kiralama yetkisinin kiracıya verilmesini çok uygun bulmadıklarını aktaran Akbel, kira sözleşmelerine açık şekilde “Kiracı kiralananı kısmen veya tamamen başkasına devredemez, alt kiraya veremez” maddesini eklediklerinin altını çizdi.

Kiracılar evi bir başkasına kiraya verebilir mi? Ev sahipleri aman bunlara dikkat! 

KİRACI ARKADAŞIM KALIYOR DERSE NE OLUR? 

Kiracı başka birine evi kiraladığında parayı elden alıyorsa ve herhangi bir resmi belge bulunmuyorsa, evde arkadaşının kaldığını söylüyorsa ne yapılabileceği de merak ediliyor. 

Bu şekilde bir durumla karşılaşıldığında gerek tahliye istemi ile gerek delil tespiti istemi ile mahkemeye başvuru yapılarak mahkeme kararı ile gayrimenkulde keşif ve buna ilişkin tespit yapılmasının mümkün olduğuna vurgu yapan Akbel, "Bunun dışında, internet üzerinden verilen herhangi bir kiralama ilanının görselleri ve yine gayrimenkulün bulunduğu yerdeki kamera kayıtları, etraftaki komşuların beyanları ve bu husustaki görgü tanıklarının beyanları da delil sayılabilir" şeklinde konuştu. 

Tüketici kredilerinin 440 milyar 744 milyon TL'si konut!

Hatay'daki rezerv alan ilanı yeni kentsel dönüşüm mekanizmasının provası olacak!

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?


Geri Dön