Kira

Kiracılar ispatlayamazsa başı ağrıyabilir! İşte milyonlarca kiracıyı ilgilendiren detay!

Kiracıların birçoğunun bilmediği bazı ayrıntılar baş ağrıtabilir. İşte tüm kiracıları ilgilendiren detaylar!Evden artık öyle çıkmak yeterli olmuyor

Kiracı, oturduğu evden çıktığı zaman evi kiralayan diğer kiracıya anahtarı vermekle yükümlüdür. Evden artık öyle çıkmak yeterli olmuyor. Anahtar teslim önemli bir konu arz ediyor.

Bu anahtar teslim durumu gerçekleşmezse iş çok büyüyebilir. İşte merak edilen kiracı ve anahtar teslim konusuna dair detaylar…

FİİLEN BOŞALTMAK YETERLİ DEĞİL!

Kiralananın tahliye edildiğinin kabul edilebilmesi için, kiralananın fiilen boşaltılması artık yeterli olmuyor. Yani kiralanandaki eşyalarını toplayıp, alıp gitmesi, kiralananı tamamen boşaltmak yeterli değildir. Anahtarın da kiraya verene teslim edilmesi gerekir. Yöneticiye, kapıcıya, muhtara vs anahtar teslimi yeterli değildir ve hukuki bir sonuç doğurmamaktadır.

Kiraya veren anahtarı almaz veya kaçınırsa, kiracının yapması gereken, mahkemeden bu yolda tevdi mahalli tayinini isteyip, tayin edilecek yere anahtarı teslim etmek veyahut notere teslim ederek teslim keyfiyetini kiraya verene bildirmektir. Kiracının kiralananı iade borcu, ancak bu şekilde, durumun kiraya verene bildirildiği tarihte son bulmaktadır. Bunun dışında kiracının, kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülükleri, anahtar teslimine kadar sürdürebilir. Bu nedenle de kiralananı boşaltmanıza rağmen kira ve yan giderleri ödemeye devam etme gibi bir ihtimal bulunmaktadır. Mutlaka anahtarı da teslim etmelisiniz. Bu teslimi de yazılı delille kayıt altına alın.

Kiralananın tahliye edildiğini ispatlama durumu yine kiracıya aittir. Kiracının anahtarın teslim edildiğini bildirdiği tahliye tarihinin kiraya veren tarafından kabul edilmemesi halinde; kiralananın boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü, kiracıya aittir. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiraya verenin bildirdiği tahliye tarihine itibar olunur.

Kiraya veren, ihtiyaç sebebiyle, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmeden eski kiracısından başka birine kiralayamaz, TBK md 355/I.

O halde kiralayan ihtiyaç sebebiyle açtığı tahliye davasını kazanmış ve kiralanan boşaltılmışsa, üç yıl boyunca başkasına kiraya vermesi yasaktır, sadece eski kiracısına kiralayabilir. Ortada haklı nedenler  varsa, örnek verirsek;  kiracı vefat eder, iflas etmişse, başka bir ülke veya şehre yerleşmişse, başkasına kira verilmesine hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Araba alacaklar fikriniz her an değişebilir! Otomobilde ezber bozuluyor! Satışlar 3 kat arttı! İşte detaylar!

Benzin ve motorin fiyatları şaşırttı! İşte 25 Eylül Pazar güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 25 Eylül Pazar 22 ayar bilezik kaç TL?