08 / 07 / 2024

Kiracılar merak ediyor! 5 senelik bir kiracıya ekstra kira zammı yapılır mı?

Kiracılar merak ediyor! 5 senelik bir kiracıya ekstra kira zammı yapılır mı?

Ev sahiplerinin kira zammı talepleri son dönemlerde artmaya başladığı biliniyor. Buna göre, özellikle 5 sene dolduran kiracıların kapısı ek zam isteği ile gündem olmaktadır. Peki, ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?



Ev sahiplerinin kira zammı konusunda ipleri yeniden ellerine aldıkları bir dönem resmen başladığı ifade edildi. Bundan dolayı da ev sahipleri ile kiracıların ana gündemleri yeniden kira zamları oldu. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkınca ev sahipleri bu ay için yüzde 65’e kadar kira zammı yapabilme hakkı elde ettiler. Fakat, bunun bazı kurallara tabi olduğunu unutan cüretkar ev sahipleri kiracıları da sıkıştırmaya başladılar.

KİRA ZAMMI ZAMANINDA YAPILIR

Kira zammının ne zaman yapılabileceği kanınla net bir şekilde belirlenmiştir. Ev sahipleri yenilenen kira sözleşmelerinde kira zammı uygulaması yapabilirler ve bu da yılda bir defa olur. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; bu süreçte yüzde 25 sınırlaması kalkınca tüm ev sahipleri zam diyerek hukuksuz bir şekilde kira zammı talep etmeye başladılar. Kiracıların zamanı gelmeden yapılmak istenen kira zammına onay vermemeleri ve zammı kabul etmemeleri gerekiyor.

Kiracılar merak ediyor! 5 senelik bir kiracıya ekstra kira zammı yapılır mı?

5 YILLIK KİRACININ DURUMU NEDİR?

Kira sözleşmesi 5 defa yenilenmiş olan bir kiracı için kira zammı meselesinde yapılacak uygulamalar merak ediliyor. 5 yılı dolduran kiracılardan ev sahipleri ekstra zam talep edebiliyorlar. Ancak buna dair ev sahiplerinin en küçük bir hakları bile bulunmuyor. Bundan dolayı ev sahipleri kiracıları 5 yılı doldurduğu gerekçesi ile kiraya ekstra zam yapma hakkına sahip değiller.

5 senelik kiracılar için ekstra kira zammı sadece bir yolla olur. Eğer ev sahibi kira tespit davası açar ve mahkeme de bu kira zammını takdir eder ve yeni kirayı belirler ise o zaman 5 senelik kiracının kirasına ekstra kira zammı yapılmış olur. Bu da uzun bir hukuki süreci gerektirecektir.

Demet Akalın: Kiracım 2.5 yıldır 30 bin TL'lik evde 5 bin TL'ye oturuyor, ne yapacağım ben? 

Kira zamlarına tepki büyüyor! Kiracılar ev bulma konusunda dertli!

Emekli maaşı ve kira geliriyle yaşayanlar nasıl geçinecek? 80 bin TL'lik evlerde 13 bin TL'ye oturan kiracılar var!

Kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik, kira tespit davası açabilir mi?

 


 


Geri Dön