04 / 05 / 2024

Kiracılar ve ev sahipleri aman dikkat! Yeni zam oranına uymayanların başı yanacak! Ev sahiplerine hapis şoku!

Kiracılar ve ev sahipleri aman dikkat! Yeni zam oranına uymayanların başı yanacak! Ev sahiplerine hapis şoku!

Kiracılar ve ev sahipleri için duyuruldu. Yeni zam oranına uymayanların artık yanacak. İşte detaylar!



MAHKEMELİK OLAYLAR YAŞANIYOR!

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkların sayısı her geçen gün artmaktadır. Devlet yüksek kira oranlarının önüne geçmek amacıyla yüzde 25'lik zam sınırı koymuştu. Bazı ev sahipleri bu kurala uymayınca kiracıları ile mahkemelik oldu. Avukatlardan da yüksek kira zammı yapan ve yüzde 25'lik zam oranını geçen ev sahipleri için kiracılara bilgi verildi.

KİRACILARI RAHATLATACAK KARAR

Enflasyon ile birlikte tam anlamıyla denetlenemeyen kira artışları gün geçtikçe daha karmaşık bir hal aldı. Kiracılar ve ev sahipleri karşı karşıya geldi. Kirada yüzde 25'lik zam oranını geçen ev sahipleri, için kötü haber geldi. Hapis cezasına kadar gidecek olan o uygulama kiracıları rahatlatacak.

EV SAHİPLERİNE HAPİS ŞOKU

Avukatlar yapılan yüksek kira zamlarına dair; "Üzerinde çalışılan yaptırımların kanunlaşması sürecinde fahiş artış oranlarına hangi yaptırımların uygulanacağı konusunu tartışmalıdır. Yüzde 25'lik kira artış oranının geçilmesi durumunda aşan miktarın kesin hükümsüz yaptırımına bağlı olacağı hukuk görüşü mevcuttur. Bu görüşe göre, kesin hükümsüzlük yaptırımına tabi olarak, aşan kısımlar hakkındaki kira anlaşmasının hiçbir hüküm ifade etmeyeceği bu nedenle kiracının fazla ödediği bedeli sözleşmeden ileri gelen bir istek ile 5 yıllık zamanaşımı içerisinde talep ve dava edebilme hakkı var olacağı kanaati mevcuttur." İfadelerine yer verdi.

EV SAHİBİ KİRACIYI İSTEDİĞİ AN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahipleri, sözleşme sürdüğü müddetçe kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı nedenler bulunuyor ise ilk önce kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkabilir.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMI KAÇ AY VERİLİYOR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, riskli kategorisinde yer alan, değerlendirilen yapıların hak sahiplerine azami 18 ay süre ile ödenmektedir.


Geri Dön