Kiracılara kötü haber!
Ev sahipleri, 10 yıldır aynı evde oturan kiracılarını sebep göstermeden çıkartabilecek...
TBMM Adalet Komisyonu, depozito ve döviz kiralarına getirilen sınırlamaların eski kiracılar için de uygulanmasının önüne kapattı. Düzenleme, ev sahiplerinin, 10 yıldır aynı evde oturan kiracılarından evi tahliye etmelerinin kapısını da araladı.
Adalet Komisyonu, AK Parti'nin önergesi ile yeni Borçlar Yasası yürürlüğe girdiğinde nasıl uygulanacağını gösteren yasa tasarısını görüşüp kabul etti. Tasarıda, AK Partinin önergesi ile bir değişiklik yapıldı. Borçlar Yasası yürürlüğe girdiğinde kiracı, tüketici ve işçiler lehine olan düzenlemelerin eski sözleşme ve kontratlar için de geçerli olmasını sağlayan "özel hükümler" bölümü tasarıdan çıkartıldı.
Özel hükümler ile ilgili bölümlerin tasarıdan çıkartılması nedeniyle lehte hükümlerin geriye yürüyüp yürümeyeceği tartışma konusu oldu. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile Başkan Yardımcısı Hakkı Köylü, lehte hükümlerin geriye yürümesi için kamu düzeni ve ahlak kriterinin aranacağını, yani tüm lehte düzenlemeler için geçerli olmayacağını belirtti. CHP'li Halil Ünlütepe ve Turgut Dibek ise, "Yoksul ve zayıf kesimler ile ilgili getirilen olumlu düzenlemelerin eski sözleşmeler için uygulanmasının önüne geçiliyor Çok büyük bir karmaşa doğacak ve insanlar mahkemelere koşacak" dediler. (Sabah)
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
10 yıllık kiracı için yol göründü
TBMM Adalet Komisyonu, depozito ve döviz kiralarına getirilen sınırlamaların eski kiracılar için de uygulanmasının önüne kapattı.
Düzenleme, ev sahiplerinin, 10 yıldır aynı evde oturan kiracılarından evi tahliye etmelerinin kapısını da araladı. Adalet Komisyonu, AKP'nin önergesi ile yeni Borçlar Yasası yürürlüğe girdiğinde nasıl uygulanacağını gösteren yasa tasarısını görüşüp kabul etti. Tasarıda, AKP'nin önergesi ile bir değişiklik yapıldı. Borçlar Yasası yürürlüğe girdiğinde kiracı, tüketici ve işçiler lehine olan düzenlemelerin eski sözleşme ve kontratlar için de geçerli olmasını sağlayan "özel hükümler" bölümü tasarıdan çıkartıldı.
Özel hükümler ile ilgili bölümlerin tasarıdan çıkartılması nedeniyle lehte hükümlerin geriye yürüyüp yürümeyeceği tartışma konusu oldu. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile Başkan Yardımcısı Hakkı Köylü, lehte hükümlerin geriye yürümesi için kamu düzeni ve ahlak kriterinin aranacağını, yani tüm lehte düzenlemeler için geçerli olmayacağını belirtti. CHP'li Halil Ünlütepe ve Turgut Dibek ise "Yoksul ve zayıf kesimler ile ilgili getirilen olumlu düzenlemelerin eski sözleşmeler için uygulanmasının önüne geçiliyor. İnsanlar mahkemelere koşacak" dedi.
Eskisi kapsam dışı
Borçlar Yasa Tasarısı, belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yılın sonunda ev sahiplerine gerekçe göstermeden kiracıdan evi ya da binayı tahliye etmesi olanağı tanıdı. Yürürlük yasa tasarısında bir geçiş süreci öngörülüyor ve yeni Borçlar Yasası yürürlüğe girdikten sonraki 5 yıl içinde de kiracıyı koruyordu. Yani Borçlar Yasası çıktığında 10 yıldır aynı yerde oturan ya da işyeri olarak kullanan kiracılara 5 yıl daha dokunulamayacaktı. AKP'nin önergesi ile yürürlük yasa tasarısından 10 yıllık kiracıları koruyan bu madde de çıkartıldı. Sorunlara yine mahkemede çözüm aranacak.
Kirayla ilgili yeni kurallar neler olacak
Ev sahipleri, kiranın 3 katından fazla depozito talep edemeyecek.
Güvence paraları bankaya yatırılacak. Bu parayı ne kiracı ne de ev sahibi dokunamayacak.
Dövizle kiralanan evlerde 5 yıl geçmeden kira artışını talep edilemeyecek.
Kira artışlarının oranı ÜFE'yi geçemeyecek. Kiracılar aleyhine düzenleme yapılamayacak. (Hürriyet)