16 / 06 / 2024

Kiracılardan vergi düzenlemesine tepki: Bize zam olarak yansıyacak!

Kiracılardan vergi düzenlemesine tepki: Bize zam olarak yansıyacak!

Kiracılardan TBMM’ye getirilmesi planlanan vergi düzenlemelerine tepki geldi. Ayrıca konu ile ilgili olarak açıklama yapan emlakçılar, söz konusu bu durumun kira artışına sebep olacağını kaydetti.



TBMM’ye getirilmesi planlanan vergi düzenlemeleri ile ilgili taslakta, konutunu düşük bedelle kiraya veren konut sahiplerinin daha düşük gelir vergisi ödemelerini sağlayan 33 bin TL'lik muafiyetin kaldırılması bekleniyor. Pek çok kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak önemli açıklama yapan emlakçılar, söz konusu bu durumun kira artışına sebep olacağını kaydetti.

Sözcü'de yer alan habere göre 30 yıldır emlakçılık yapan Resul Macit, “Her şeye zam. Bu bu şekilde olmaz. Bir esnaf olarak, bir emlakçı olarak biz bittik. Bir konut satamıyoruz. Bunun sonu nereye gidiyor biz de bilmiyoruz” dedi.

Kiracılar da “Bu millet ne yiyip ne içecek? Taş mı yiyecek? Bunu devlet görmüyor mu?” dedi.

Kiracılardan vergi düzenlemesine tepki: Bize zam olarak yansıyacak!

VERGİ YÜKÜ YÜZDE 64 ORANINDA ARTACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre vergi düzenlemelerine ilişkin kanun teklifi taslağını TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor. Söz konusu taslakta, konutunu düşük bedelle kiraya veren ev sahiplerinin daha düşük gelir vergisi ödemelerini sağlayan 33 bin TL'lik istisnanın kaldırılması öngörülüyor. Bu muafiyetin kaldırılmasıyla konutunu düşük tutarlarla kiraya verenler başta olacak şekilde konut sahiplerinin vergi yükü yüzde 64 oranında artmış olacak.

Konut kiralarının en yüksek olduğu şehirler arasında yer alan mega kent İstanbul’daki emlakçılar, ev sahiplerine yansıyacak vergi artışının kiracıları da etkileyeceğine değindi.

'OLAN GARİBAN KİRACILARA OLACAK'

Emlakçı Resul Macit konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Söz konusu bu durum kiracılara yansıyacak. Kiracılar daha ne yapacak? 3 bin TL'den 10 bin TL'ye, 10 bin TL'den 25 bin TL'ye sürekli kiracıların sırtına vuruyorlar. Devletin acil olarak buna bir el atması gerekli. Her gün kiracıyla konut sahibi arasında cinayetler yaşanıyor. Eğer vergiyi mal sahiplerine yükseltirse yaşanan bu durum da kiracıya yansıyacak. Biz bir emlakçı olarak bir daire satamıyoruz. Bir milyon TL kredi çekeceksin 4-5 milyon TL bankaya geri ödüyorsun. Bunun sonu nereye gidecek biz de bilmiyoruz. Ne kadar mal sahibinden vergi alırsan o mal sahibi direkt kiracılara yansıtacak. Yine olanlar gariban kiracılara olacak.

Kiracılardan vergi düzenlemesine tepki: Bize zam olarak yansıyacak!

'20 METREKARE EVDE 3 KİŞİ YAŞAYACAĞIZ DİYEN VAR'


Gayrimenkul Danışmanı Hüseyin Suncul da yüksek olan kiraların daha da artacağını belirtti.

Suncul açıklamasında “Şu an 33 bin TL sınırı var. 33 bin TL ve altında kira geliri gösteriyorsanız vergi ödemiyorsunuz. O kalkacak. O kalktığında da fiyatlara yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Suncul konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu an zaten kiraların çok yüksek olduğunu dile getirerek söz konusu bu yeni düzenlemenin rakamları yeniden  yükselteceğini söyledi.

Açıklamasında şu an konut arzının da çok düşük olduğunu dile getiren Suncul şunları söyledi:

"Biz bu bölgede emlakçılık yapıyoruz. Mega kent İstanbul’da en ucuz yerlere bir yönelim var ve çok küçük konutlara yönelim var. 1+0, 20 metrekarelik konutlarda 3 kişi kalacağız diyen insanlar dahi var yani. Kiralar yükseldiğinde işlerimizi de ister istemez etkiliyor. 2-3 yıldır üniversitelerin açıldığı dönemde burada yemek yemeye bile vakit bulamazdık, ofis dolu olurdu ve kapıda kuyruk olurdu. Şimdi doğru düzgün öğrenci gelmiyor. 2-3 senedir  bu şekilde. Hem memurlar olabildiğince  İstanbul’u tercih etmemeye çalışıyor hem de öğrenciler tercih etmiyor." 


Geri Dön