Kira

Kiracıların beklediği son dakika müjdesi sonunda geldi! Fırsatçı ev sahipleri için yasa çıkartılacak!

Son iki senede fahiş oranda artan kiralar vatandaşın gündeminde ilk sıralarda yer almayı sürdürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ev sahipleri ve emlakçıların yaptığı fırsatçılık sebebiyle ortaya çıkan yüksek kiralar için harekete geçildi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, yeni dönemde yüksek kiraların vatandaş üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek olan politikalara hız kazandırılacak

AK Parti strateji ekibi tarafından yapılan tespitlere göre, başta büyükşehirlerde olmak üzere seçmenlerin en çok dile getirdiği sorunların başında yüksek kira bedelleri geliyor.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, yeni dönemde yüksek kiraların vatandaş üzerindeki olumsuz etkilerini giderecek olan politikalara hız kazandırılacak. Kira harcamalarının düşürülmesi amacıyla Çevre, Adalet, Ticaret bakanlıkları ve ilgili kurumlar da çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Konutlar için kira artış oranlarına getirilmiş olan yüzde 25'lik sınır 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. Fahiş kira artışı yapan konut sahiplerine de hapis ve para cezası uygulanacak.

MEMURA KİRA DESTEĞİ MÜJDESİ

Sabah'ta yer alan habere göre, AK Parti'nin seçim manifestosunda kamu çalışanlarının sosyoekonomik koşullarının iyileştirilmesine yönelik adımlardan bir tanesini de kira desteği oluşturuyor. Verilen detaylara göre, büyükşehirlerde memurlara şehir ve ilçe bazında kira katkısı verilecek.

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre, söz konusu bu destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin yararlanması bekleniyor. Ortalama kiralar ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek ve geçinme endeksi oluşturulacak.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarları değerlendirilerek harcamaları düşürecek, yaşamı kolaylaştıracak tutarlar da belirlenmiş olacak.

1 YIL DAHA UZATILACAK

Konut kiralarını yüzde 25'le sınırlamış olan söz konusu düzenlemenin süresi 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Geçen sene Haziran ayında getirilen bu uygulamanın 1 sene daha uzatılması öngörülüyor.

Bu tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25'lik sınır uygulanmak zorunda olup düzenleme 5 seneyi geçen sözleşmeleri ise kapsamıyor.

1 Temmuz öncesi veya sonrası 5. yılını dolduran ev sahibi kiracıyla anlaşamazsa kira tespit davası açma hakkı var. Beş senenin altındaki kira sözleşmeleri yönünde ise kira tespit davası açılamıyor.

KORUMA YASASI ÇIKIYOR

Paylaşılan detaylara göre, kira artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülüyor. Söz konusu bu kira artışları konusunda yapılacak yasal düzenlemeyle hapis, adli para ya da para cezası olmak üzere toplamda 3 alternatif üzerinde çalışılıyor.

Gayrimenkulün yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri de belirlenecek.

ARABULUCU 1 EYLÜL 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN ZORUNLU

Devam eden kiracı ev sahibi sorunları sebebiyle 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek.

Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Söz konusu kira tutarı belirlenirken TÜFE 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınacak.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Milyonlarca kiracıyı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapan ev sahibi tazminat ödüyor! Kiracılar bu detayı kaçırmayın

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz kirayı iki katına çıkarmak istiyorsa hemen bunu yapın!