Kira

Kiracıların yasal hakları neler? Kiracı evden çıkmak istemezse sonuç ne olur? 

Kiracılar ev sahipleri tarafından evden çıkarılmak istenmeleri halinde ne yapabileceklerini bilmiyor ve merak ediyorlar. Buna göre, kiracıların yasal hakları neler? Ev sahibi kiracısını evden çıkarırsa ne olur?

Kiracıların yasal hakları neler? Kiracı evden çıkmak istemezse sonuç ne olur? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar, kiracıların evden çıkmak istememesi, ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak istemeleri iki taraf arasında sıkıntı durumlara yol açıyor. Ev sahipleri kiracısını evden çıkarmayı, kiracılar ise evden çıkmamayı tercih ediyorlar. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarıp daha fazla miktarlarla evi bir başka kiracıya kiralamayı istiyorlar. Kiracılar ise evden çıkıp yüksek kira bedelleri ile karşılaşmayı istemiyorlar. Bu durumda ev sahipleri ile kiracıların çıkarları çatıştığı için taraflar arasında yasal haklar sorgulanmaya başlanıyor. 

KİRACILAR YASAL HAKLARINI BİLMELİLER

Kiracılar evden çıkmak istemiyorlar ise bunu yasalar çerçevesinde haklarını kullanarak sağlamaya çalışıyorlar. Buna göre kiracı kira sözleşmesi gereği yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeli. Bunun da en önemli kira ödemelerini 1 gün bile geciktirmeden yapmalıdır. Kira ödemesinin gecikmemesi ev sahiplerinin kiracıyı evden çıkarması için haklı gerekçe oluşmasının önemli bir kısmını engelleyecektir.

Öte yandan, kiracılar sadece kira ödemesi yaparak evde kalmaya devam etmelerini garanti altına alamazlar. Kiracılar komşuları ile saygı sınırları içerisinde iletişime sahip olmalıdır. Aynı saygılı tavır ev sahibine karşı da gösterilmelidir. Buna ek olarak kiracı eve iyi bakmakla da yükümlüdür. Bunlar yapıldığında ev sahibinin olası haklı gerekçeleri en baştan ellerinden alınmış olur.

Kiracıların evden tahliye edilmesi için ev sahibinin eve ihtiyacı olması da haklı bir gerekçedir. Bu durumda da kiracılar ev sahiplerinin her talebine olumlu yanıt vermemelidirler. Eğer ev sahibi kiracısını eve ihtiyaç duyduğu için  evden çıkmasını talep ediyorsa şayet bu mahkeme sürecinin sonunda gerçekleştirilmelidir. Bu kiracıya hem vakit kazandıracak hem de ev sahibi bahane ile değil gerçekten eve ihtiyacı olduğunu ispat etmek zorunda kalacaktır.

Ayrıca bu süreçte yine ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak adına çeşitli talepler ile kiracıların kapısına gelebilirler.  Kiracıların yapmaları gereken bu taleplerin yazılı bildirim şeklinde kendisine iletilmesini istemektir. Bu yazılı bildirimler ev sahibi için bağlayıcı olacak olan bu hukuki süreç kapsamında kiracının en büyük dayanağı bu olabilir.

Ev sahiplerinin yeni korkusu! Kiracısı evi iş yerine çevirdi!

Kira kontratı 2024! Kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira sözleşmesi örneği!

Mağdur ev sahipleri: Artık tahliye taahhütnamesi noterden yapılacak, masrafları kiracı ödeyecek, eşi de imza atacak!

Türkiye'de en çok kiracı İstanbul'da!