09 / 05 / 2024

Kiracının kontrat feshi!

Kiracının kontrat feshi!

Ev sahibi ile kiracı arasında ki ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu'nda ev sahibinin kira kontratını fesh edebilmesi için haklı gerekçelerinin olması gerektiği belirtiliyor. Peki,kiracının kontrat feshi nasıl olur?



Kiracının kontrat feshi!

Ev sahibinin kira kontratını fesh edebilmesi için bazı haklı gerekçelerinin olması gerektiği Borçlar Kanunu'nda belitiliyor. Bu durum kiracıları içinse şu şekilde gelişiyor. Kiracı kira sözleşmesinin süresi dolması halinde evde oturmak istemiyorsa bunu ev sahibine bildirmesi gerekiyor. 


Kira sözleşmesi feshi, kira sözleşmesine son verilmesi anlamına geliyor. Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira sözleşmesi ile ilgili hükümlere göre kira sözleşmesinin feshi iki farklı şekilde gerçekleşiyor. Bunlardan ilki sözleşme süresinin dolması haliyle sözleşmesinin feshedilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğeri ise, kira sözleşmesinin haklı nedenlerle tabi olağanüstü fesih ile sona ermesi oluyor.


Olağanüstü fesih sebepleri, belirli ve belirsiz süreli sürekli borç ilişkilerini haklı sebeple vaktinden önce sona ermesi olarak ifade ediliyor. Kiracının kira kontratı feshini ev sahibine 15 gün önceden yazılı ihtar ile sözleşmenin yenilenmesini istemediği bildirmesi gerekiyor. Kiracı eğer bunu 15 gün önceden bildirirse kontratı fesh etmiş oluyor. Bu hususlar dışında kontrat feshi nasıl olur?


Kiracı kontratı nasıl fesh eder?

Belirli süreli kira kontratının, sürenin bitiminde kendiliğinden sona eriyor. Ancak, tarafların örtülü olarak sözleşmeyi sürdürmeleri hâlinde, aksi kararlaştırılmadıkça, kira sözleşmesi birer yıl için yenilenmiş sayılıyor. Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebiliyor. 


Kiralanan, kira müddeti zarfında kiracının bir kusuru olmaksızın akitten maksut olan kullanmak mümkün olmayacak veya ehemmiyetli surette azalacak bir hale düştüğü takdirde, kiracı ücretten mütenasip bir miktarın tenzilini talep edebileceği gibi, ayıp münasip bir müddet zarfında bertaraf edilmezse, akdi dahi feshedebiliyor. 


Kiralayanın ölümü halinde kira sözleşmesi sona erer mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön