Emlak Terimleri

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Bu anlaşmazlıkların en önemlisi ise kira bedelinin ödenmemesi oluyor. Bu gibi durumlarda ev sahipleri kiracısına ihtarname çekebiliyor. Peki, kiracıya ihtarname nasıl çekilir? İşte tüm detaylar... Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda taraflara bazı hukuki yetkiler tanınmaktadır

Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzlanan kira sözleşmeleri taraflara bazı sorumluluklar yükler. Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda taraflara bazı hukuki yetkiler tanınmaktadır. Bunlardan biri de kiracıya ihtarname çekme işlemidir.  

Ev sahipleri kira sözleşmesinin feshi için kiracısına ihtarname çekebilme hakkına sahiptir. Kira sözleşmesinin süresinin dolması sebebi ile ev sahipleri kiracılarına 1 ay önceden sözleşmenin uzatılmayacağına dair noterden ihtarname gönderebilir.  

Ya da başka bir ihtarname de kira bedelinin ödenmemesi için çekilebilir. Kiracı 1 yıl içerisinde kira bedelini, vaktinde ödememesi durumunda, ev sahibi kirayı ödemesi ihtarı verebiliyor. Bu ihtar 1 kira yılı içerisinde 2 defa yapılmış ise 2 Haklı İhtara dayanılarak tahliye davası açılabiliyor. 

Ev sahibi 2 haklı ihtar çekmesi durumunda kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içinde Sulh mahkemesine dava açma hakkına sahip oluyor. 

Kiracı sözleşmenin başladığı gün itibariyşe en geç 5 gün içerisinde kiralanan yerin parasını yatırmaz ise, konut sahibi ödenmeyen kiraların 30 gün içerisinde ödemesi için noter aracılığı ile ihtarname çekme hakkına sahiptir. Peki, Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

İhtarname noter aracılığıyla gönderilebiliyor. İhtarnamenin hukuki olabilmesi için yasaya uygun olarak düzenlenmiş olması gerekiyor. İhtarnamenin çekilebilmesi için sözleşmede konulan ödeme zamanının geçmesi gerekiyor.  
   
İhtarname çekilirken sözleşmede yer alan maddeler dışında talepte bulunulmaması gerekiyor. İhtarnamenin yasaya uygun şekilde hazırlanması önem teşkil ediyor. Ödeme zamanı gelmeden ihtarname çekilemiyor. 

İhtarname ile muhatabın temerrüde düşürülmesi için 7201 sayılı tebligat kanunu ve bağlı tüzüğe göre usulüne uygun şekilde tebliğ edilmesi gerekiyor. 

Kiracı ihtarname örneği!

İHTARNAME

İHTAR EDEN : …

VEKİLLERİ : 

ADRES : 

MUHATAP : …

ADRES : …

KONU : Kira Bedellerinin Ödenmesi ve Tahliye İhtarıdır

AÇIKLAMALAR :

1. Müvekkile ait yukarıda açık adresi yazılı konutta ........ tarihli kira sözleşmesi gereği aylık ....... TL kira bedeli karşılığında ikamet etmektesiniz.

2. Halihazırda 2020 yılı Eylül ayına ait kira bedelini ödemeyerek ..... Noterliği’nin … yevmiye numaralı ......... tarihli ihtarnamesi ile ihtar edilmiş bulunmaktasınız.

3. Sözleşme uyarınca kira bedelinin her ayın ilk on günü Müvekkile ait banka hesabına yatırılması gerekmektedir. 2020 yılı Kasım ayına ait kira bedeli ise tarafınızca halen ödenmemiştir.

4. Zikrettiğimiz bedeli işbu ihtarnameyi tebliğ aldığınız tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde ödemenizi, aksi durumda Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince aleyhinize alacak ve tahliye talebiyle hukuki yollara başvuracağımızı ve masrafların tarafınıza yükletileceğini vekâleten ve ihtaren bildiririz.

İhtar Eden Vekilleri

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?