Kentsel Dönüşüm

İhtarname çektikten 6 ay sonra dava açabilirsiniz!

Sabah Gazete yazarı Nüsa Uğur, kredi ile aldığım dairem zamanında teslim edilmedi ne yapabilirim diyen okuyucusunu cevaplıyor. İşte o yazı!




Kentsel dönüşümle birlikte yaklaşık 6 milyon bina yenilenecek. Yaşanan süreçte konut üretiminin tüm yan sektörleri, aklınıza gelebilecek pek çok işkolu bu üretimin nimetlerinden istifade edecek. Tabii ekonomik büyümedeki en önemli göstergelerden biri olan istihdam da kendini artışla gösterecek. Kısacası gayrimenkul bir kere daha ekonominin lokomotifi olmayı sürdürecek.


İnşaat sektörünün yurtdışında yeni pazarlar yaratma başarısı dikkate alındığında, müteahhitlerin yurtdışında kazandıkları inşaat ihalelerinde kullanılacak tüm yapı

malzemelerinin Türkiye’den tedarik edilmesi de beraberinde gelecek.

Birincisi bu; kentsel dönüşümün Türkiye’ye en önemli faydası sektörel gelişime katkısı olacak.


Gelelim ikinci faydasına


Yenileme süresince ortada kalacak enkaz malzemelerinin geri dönüşümle kazanılması, değerlendirilmesi de ayrıca yeni iş alanları yaratacak. Bakanlık bu konuda da projeler üretiyor. Kullanılmış malzemelerin geri dönüşümünü sağlayacak bir projesi var mesela. Ben de yeni öğrendim. Adeta geleceğin iş alanları. Molozların ayrıştırılması, kamusal altyapı çalışmaları için bu molozların arazi düzenlemesinde değerlendirilmesi, betonların geri dönüşümü gibi birçok yeni sektör ortaya çıkacak ve uzmanlaşmış firmalara ihtiyaç olacak.


Bir not daha


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar geçtiğimiz Pazar günü İstanbul Dostluk Demeği’nin düzenlediği toplântidâ yaptığı konuşmada söyledi. Ayrıca afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde de yerel yönetimler ve valiliklerle bir arada çalışacaklarını beyan etti. Bazı belediyelerin kendilerinin by pass edileceği yolundaki endişelerini de gideren bir açıklama sanırım.


Müteahhit bir firmanın yaptığı bir sitede belli bir peşinat vererek topraktan daireye girdik. Firmanın çalıştığı bankadan kredi de aldık. Ancak dairemizi zamanında teslim edilmedi. Ne yapmalıyız?


Konut Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa’ya ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’a göre; kredi veren konut finansmanı kuruluşu, krediyi belirli bir konutun satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda, konutun hiç ya da zamanında teslim edilmemesi halinde satıcı ile birlikte, müteselsilen(zincirleme) sorumlu olur. Sorumluluk kullandırdığı kredi miktarı kadardır.


Öte yandan müteahhit firmanın anlaştığı bankadan kredi alan ve zamanında teslim edilmeyen konutlar ile ilgili pek çok yargı kararı da mevcut. Banka ve müteahhit firma ile yaptığınız sözleşmeleri dikkatle incelemenizi ve yasal yollardan hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.


Banka kredisi ile ev aldım. Evde kiracı var. Ben de kirada oturduğum ve kredi borcu ödeyeceğimden bir an önce evime taşınmak istiyorum, ihtarname çektim. Nasıl en kısa sürede evime taşınabilirim?


Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun’a göre gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisap eden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra tahliye davası açabilir.


Yani, yasaya göre bu seçeneklerden hangisi sizin yararınıza ise onu tercih etme hakkınız vardır. Evi satın aldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde kiralanan dairenin tarafınızdan satın alındığını ve ihtiyacınız olduğunu, boşaltmasını bir ihtarname ile kiracıya bildirmeniz gerekir. Çıkmadığı takdirde davayı 6. ayın sonundan itibaren sözleşmenin sona erdiği tarihe kadar açabilirsiniz.


Nüsa Uğur/Sabah