Ekonomi

Sosyal konut projesinde can alıcı nokta

İlk 2 günde 2 milyondan fazla kişinin başvurduğu 900 milyar liralık sosyal konut projesinde en can alıcı konu konutların teslim tarihi ve TOKİ'nin üretim kapasitesiyle ilgili. İşte kafaları karıştıran o sorular...T24 sitesindeki "toplu konutta can alıcı nokta" başlıklı yazısında ilan edilen projeye göre;  5 yılda, 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri düşük gelir gruplarına üretileceğini ilk 2 yılda ise 250 bin konutun  hedefini masaya yatırarak bu hedefin ne kadar gerçekçi olabileceğini sorguladı

İki günde 2 milyondan fazla kişinin başvurduğu sosyal konut projesinde gözlerden kaçan bir noktayı Ekonomist Uğur Gürses kaleme aldı. T24 sitesindeki "toplu konutta can alıcı nokta" başlıklı yazısında ilan edilen projeye göre;  5 yılda, 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri düşük gelir gruplarına üretileceğini ilk 2 yılda ise 250 bin konutun  hedefini masaya yatırarak bu hedefin ne kadar gerçekçi olabileceğini sorguladı. Gürses, 900 milyar TL değerindeki sosyal konut projesinde yılda ortalana 125 bin konut üretilmesi hedefinin ortaya konduğunu ancak Toplu Konut İdaresi TOKİ'nin 2013 ve 2017 yılları arasında yılda ortalama 45 bin konut üretebildiğini kaydetti.

TOKİ'nin yıllık üretim kapasitesi ne?

 

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, açıklamalarına bakıldığında ise son üç yılda ortalama yıllık üretilen konut adedinin 71 bin olduğunu ifade eden Gürses, Bakan Murat Kurum'un açıklamalarına bakıldığında ise son 5 yılda 250 bin konut yani yıllık ortalama 50 bin konutun inşa edildiğinin anlaşıldığını dile getirdi. Bütün bu açıklamalar ışığında 2 yılda 250 bin adet konut üretiminin özellikle de ekonomik gidişata bakıldığında bir hayli iddialı olduğunun altını çizen Gürses, öngörülemez bir inşaat maliyet artışı ile müteahhitlerin ihalelere girmekten kaçındığını ifade etti. Gürses, kentsel dönüşüm projelerinde dahi pek çok yarım kalmış proje olduğuna işaret etti. TOKİ'nin halen 2019 yılında başlayıp tamamlamadığı projeler olduğunu vurgulayan Gürses, en kritik noktanın düşük gelir grubundaki hanelerin hem kira hem taksit ödemeye ne kadar süre dayanabilecekleri olduğunu ifade etti.

Zamanında bitirilebilecek mi?

 Gürses, sosyal konutların hızlı bir şekilde zamanında bitirilmesi konusunun projenin can alıcı noktası olduğunu vurgulayarak, "Müteahhitlere işe girişebilecek bir plan sunulması ve ipe un sermemesi. Yakın geçmişte 30-50 bin arası bir konut teslimatı yapabilen TOKİ’nin en temel sorununun da müteahhitlerin son yıkıcı enflasyon dalgasında maliyet şoku ile karşılaşması oldu. Sermayeleri eriyen müteahhitlerin işlerini zamanında yetiştirmesi mümkün mü? Aylık TOKİ taksiti ödeyen dar gelirlilerin uzayan inşaat ve teslimat süresi boyunca hem TOKİ taksiti hem de kira ödemeye güçleri yetmesi mümkün mü?" diye sordu.

Ucuz konut ödemesinde tartışma yaratan 3 önemli detay

Umudunu TOKİ'ye bağlayanlara kötü haber: Yüzde 90 zam bekleniyor

TOKİ başvuru iptali nasıl yapılır? TOKİ iptal işlemi nereden yapılır? TOKİ sosyal konut başvuru iptal etme!