Ekonomi

Uzmanlar uyardı! Sosyal konut rant projesine dönüşmesin

7,5 milyon kişinin başvurduğu sosyal konutta hak sahiplerine satış, devir, ipotek gibi olanaklarda kısıtlama getirilmesi gerektiğini belirten sektör yetkilileri ranta geçit verilmemesi gerektiğini vurguladıSosyal konutların ilk bölümünün temelinin 25 Ekim’de atılacağı bildirildi

Açıklanan son rakamlara göre dar gelirliye sosyal konut projesinde başvurular 7,5 milyonu geçti. Sosyal konutların ilk bölümünün temelinin 25 Ekim’de atılacağı bildirildi. İlk 2 yılda 250 bin 5 yılda ise 500 bin aileye konut sahibi yapacak projeyle ilgili önemli bir uyarı geldi. Dünya Gazetesi'nde yer alan haberde görüşlerine yer verilen sektör temsilcileri, sosyal konutlara belirli süreyle satış yasağı getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal konutta borcunu kapatan kişinin evini hemen satma imkanı olduğunu belirten İstanbul Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, tamamlandığında 900 bin lira olan konutun bedelinin 2 milyon liraya çıkacağını bunun da devlet tarafından sübvanse edildiği için hak sahiplerine satılmaması, hacz edilmemesi ve ipotek yapılmaması şartlarının getirilmesi gerektiğini söyledi. Sadece hak sahibinin ölümü halinde miras hakkının mevzuata girmesi gerektiğini belirten Özcan, sosyal konut projesinin rant sağlayan bir yatırım aracına dönüşmemesi gerektiğinin altını çizdi. Özcan, hak sahibinin borçlarını ödeyemez hale gelmesi durumunda da ödediği kısmın hakkı korunarak daha önce kura ile belirlenmiş kişilere devredilmesi gerektiğini söyledi.

Devir hakkı kuraya katılanlarla sınırlandırılmalı

Sosyal konut projesinde borcunu kapatanın devir hakkının projenin özüne aykırı olduğunu belirten İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman da, hak sahiplerinin devir hakkıyla İstanbul'da 18 bin İstanbul dışı 16 bin olan gelir düzeyinin çok üstünde kuyumcu, taksi plakası sahibi gibi farklı gelir düzeyinde kişileri sisteme sokabileceğine işaret etti. Sisteme başvuranların bazılarının eş-dost, akraba adına başvuru yaptırdığını da belirten Büyükduman, konut çıkınca taksitleri ödeyecek kişinin başka hak sahibinin başka kişiler olacağını belirtti. Büyükduman, "Gayrimenkul borcu 500 bin lira, piyasası 1,5 milyon lira olacak. O zaman 500 bin borcunu kapatıp sonrada 1,5 milyondan satacak. Burada doğru olan, eğer kişi 5 yıl içinde satmak isterse kişi yine benzer sosyal kategoriye giren birine devretme zorunluluğu getirilmeli" şeklinde konuştu.

 

TOKİ 2022 sosyal konut projesinde 360 ay taksit ve peşinatsız ödeme fırsatı geliyor mu? Kanun teklifi resmen verildi!

TOKİ 2022 sosyal konut başvuruları 7,5 milyonu geçti!

TOKİ Başkanı Bulut canlı yayında açıkladı: 4 milyon kişinin şartları uyuyor!