Emlak Terimleri

Kiracıya senet nasıl yapılır?

Ev sahiplerinin kira bedelini tahsil edebilmek adına kullandıkları yöntemler arasında "senet" de yer alıyor. Peki kiracıya senet nasıl yapılır? Kiracıya senet yapılmasının avantajları var mıdır?

Kiracıya senet nasıl yapılır?

Kimi ev sahipleri, kiracısından kira bedelini alabilmek adına, kiracısına senet imzalıyor. Ev sahibi, bu senetleri bankaya veriyor ve senetlerin takibi banka tarafından yapılıyor. Bu hizmetin kapsamı ve bedeli bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Ortalama olarak kira senetlerinin sisteme kaydı işlemi 50 ile 150 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bu hizmet kapsamında bankalar, kiracıya senedin kendilerinde olduğuna dair ödeme emri yolluyor. Son ödeme tarihinden itibaren 3 gün içinde senetin tahsil edilmemesi durumunda, Banka senedi, ev sahibine karşılıksiz olarak geri iade ediyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kiracıya senet yapan bankaların verdikleri hizmet birbirinden farklı olabiliyor. 


Örneğin X Bankası'na kira senetlerinizi verdiğinizi farz edelim. Banka borçlu kişiye bir hafta içinde borcunu ödemesine dair ihtar çekiyor. Kiracı, kira borcunu ödemezse banka avukatını görevlendirecek. Kiracının, avukattan süre istemesi durumunda; belirtilen bu süre zarfında ödeme yapılması beklenecek.


Kiracı süre sonunda borcunu yine ödemediyse devlet maaşının belli bir miktarına el koyarak borcu tahsil edecek. 


Y Bankasına kira senetlerinin verilmesi durumuna ise bu bankanın yapacağı işlem ile noterden ev sahibinin kendi gönderdiği ihtar aynı anlama gelebiliyor. 


Bu nedenle kira bedelini, kiracıya senet imzalatmak yolu ile tahsil etmek isteyen mal sahiplerinin bankalarla görüşüp, kendisine x bankasının verdiği hizmeti veren, bankayı bulması gerekiyor. Aksi durumunda Y bankasının bu işlemde pek bir etkisi olmuyor. 



Ev sahibi hakları 2013!