Genel

Kiracıya ÜFE kadar zam yapılacak!

Yeni yasayla konut kira artışı konusundaki kavga sona erecek. Bundan böyle konut kira artışları, son bir yıllık süre içerisinde Türkiye İstatislik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak



Türk Borçlar Kanunu bugün yürürlüğe giriyor. Yeni kanunun getireceği en büyük yenilik, konut kiralarında ev sahibi kiracı ilişkilerinde sıcak. Daha önce ayrı bir yasayla (Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun) düzenlenen kira deşmeleri, bundan böyle Türk Borçlar Kanunu içinde yer alacak. Yeni yasayla konut kira artışı konusundaki kavga sona erecek. Bundan böyle konut kira artışları, son bir yıllık süre içerisinde Türkiye İstatislik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak.


Üç aylık depozito


Ev sahiplerinin kiracılardan talep edebileceği güvence tutarı üç aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence olarak verilen para kiracı tarafından ‘ev sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere’ vadeli mevduat olarak bankaya yatırılacak. Banka bu parayı ancak iki tarafın rızasıyla İcra takibinin kesinleşmesi ya da kesinleşmiş mahkeme kararınaa dayanarak kiracı veya ev sahibine ödeyebilecek. Ev sahibi, kontratının sona ermesini izleyen üç ay içinde dava açtığını veya icra İflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmezse kiracı parayı çekebilecek. Aile konutu olarak kullanılan dairelerde kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Ev sahibi ise lira sözleşmesini feshedeceği zaman eşlerin her ikisine de ayrı ayrı ihtar çekmek zorunda olacak.


Faturaları saklayın


Kira bedeli dolar, avro gibi yabancı para cinsi üzerinden belirlenmişse, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamayacak. Ancak, büyük bir ekonomik kriz, doğal afet gibi elinde olmayan nedenlerle kiracının aşın ödeme güçlüğüne düşmesi halinde hakim kararıyla kirada indirim söz konusu olabilecek. Yabancı parayla ödenen kiralamalarda beş yıl geçtikten sonra yeni kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler, enflasyondaki artış, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınacak. Kiracı, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerini ödemekle yükümlü olacak. Kiracı, bu giderlere ilişkin faturaların bir örneğini, talep etmesi halinde ev sahibine vermek zorunda kalacak. Bu nedenle kiracıların kalorifer aidatı, elektrik ve su faturalarını, daireden çıkıncaya kadar saklamasında yarar bulunuyor.



Yenişafak