Kiralanacak tarım arazileri hesaplanıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6 pilot ilde başlattığı uygulama için harekete geçildi. Resmi Gazete'de yayımlanan 400 sayılı tebliğe göre, 6 pilot ilde hazine taşınmazlarının topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmasının önü açıldı. Peki kimler kiracı olabilir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6 pilot ilde başlattığı uygulama için harekete geçildi. Resmi Gazete'de yayımlanan 400 sayılı tebliğe göre, 6 pilot ilde hazine taşınmazlarının topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmasının önü açıldı.
Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; Milli Emlak idareleri, kiraya verilecek tarıma uygun arazileri (taşınmazları) tespit etmeye başladı ve Bakanlığa sundu. Bakanlıktan gelecek olurdan sonra idareler taşınmazları ilan edecek ve ilan süresi içinde başvurular yapılacak.
Aralarında 26,7 milyon metrekarelik en geniş arazisiyle Konya’nın da yer aldığı Aksaray, Kütahya, Samsun, Eskişehir, Afyonkarahisar’da Milli Emlak idareleri çalışmalara başladı. Buna göre, çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmaları için nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerdeki hazineye ait tarım arazileri 10 yıl süreyle kiralanacak. Tarım arazilerinin ilk yıl kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1,5'u olarak belirlendi.
EKİLMEYEN ARAZİ KİRALANACAK
Yeni uygulamaya göre, sözleşmenin başlama ve bitiş tarihleri, ekim ve hasat dönemleri dikkate alınarak belirlenecek. Kiracılar, kira süresi sonunda kontrol ekipleri tarafından denetlenecek ve uygunluk raporu hazırlanacak. Eğer bu raporlara göre, kiracılar sorumluluklarını yerine getirirlerse, kira süresi, yeniden bedel belirlenmek şartıyla İdare tarafından 10 yıl daha uzatılabilecek. Tebliğ ile topraksız veya yeterli toprağı bulunmayan (60 dönümden az) çiftçilere 60 dönüme kadar hazine taşınmazı kiraya verilecek. Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen taşınmazlara yeterli sayıda başvuru yapılmaması halinde, söz konusu taşınmazlar topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilerin dışında kalan gerçek veya tüzel kişilere kiralanacak.
KİMLER KİRACI OLABİLİR
Kiracılarda köy-mahalle nüfusuna kayıtlı olma ve o köyde-mahallede ikamet etme, köy-mahalle nüfusuna kayıtlı olmamakla beraber en az 3 yıl süreyle o köyde- mahallede ikamet etme koşulu bulunacak. Ayrıca köy-mahalle nüfusuna kayıtlı olan fakat o köyde-mahallede ikamet etmeyen topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere de kiralanacak. Tarım arazilerinin kime kiraya verileceği nüfus kaydı, ikamet durumu, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak puanlama sonucunda yüksek puan alanlar arasından kura çekilerek belirlenecek.