27 / 04 / 2024

Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi?

Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi?

Hazine arazileri ticari amaçlarda kullanılmak üzere; spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere; balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere ve diğer amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabiliyor. Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabili



Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi?

Hazine taşınmazları, en fazla 10 yıllık süreyle kiralanabiliyor.  Ancak, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 5 yıllık dönemler halinde kiralama işlemi yapılıyor.


Hazine taşınmazı kiralamak isteyen kimselerin, kiralama amacını ve taşınmazın sınırları gösterir bilgileri içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.


Söz konusu taşınmaz mallar Ticari amaçlarda kullanılmak üzere; Spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere; Balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere ve diğer amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabiliyor. Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi?


Kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapmak..

Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.


Kiraya verilmesi mümkün olmayan hazine taşınmazları:

a. Kamu hizmetlerine tahsisli olup tahsis amacında kullanılan taşınmazlar, (Bu gibi taşınmazların içinde bulunan büfe, kantin, çay ocağı ve benzeri ticari üniteler hariç)

    

b. Kıyı ve sahil şeritleri (Kıyı Kanununda belirtilen amaçlarda kullanılmak üzere kiralanması talep edilen taşınmazlar hariç)

    

c. Sit alanında kalan taşınmazlar (Kültür ve Turizm Bakanlığınca kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar hariç)

    

ç. Millî park sınırları içerisinde kalan taşınmazlar,

    

d.Tarım Reformu kapsamındaki taşınmazlar (Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar hariç)

   

e. Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamındaki taşınmazlar, (Genelkurmay Başkanlığınca kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar hariç)

    

f.  İbadet yerleri,

    

g.Özel kanunları gereğince hak sahiplerine devri gereken ve devrine yönelik işlemleri devam eden taşınmazlar.


Hazine arazisi kira bedeli!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön