Kiralar çıldırdı! Son bir yılda kiralar yüzde 209, iki yılda ise yüzde 425 arttı! Kiralara acilen yasal düzenleme şart!
Kiralar son iki yıldır çıldırmış durumda. Son 2 yılda kiralardaki artış oranı yüzde 425’leri geçerken, aynı oranda geliri artmayan kiracılar ise geçim sıkıntısı çekiyor. Uzmanlar ise tıpkı yurt dışında olduğu gibi kira artış oranlarına yasal bir düzenleme getirilmesini öneriyor.Ev sahipleri yüksek enflasyonu gerekçe göstererek kiralara fahiş zamlar yaparken, kiracılar ise aynı oranda gelirinin artmadığı gerekçesiyle isyan ediyor
Son iki yıldır Türkiye’de kiralık konut ve satılık konut fiyatlarındaki artışlar akıllara durgunluk veriyor. Ev sahipleri yüksek enflasyonu gerekçe göstererek kiralara fahiş zamlar yaparken, kiracılar ise aynı oranda gelirinin artmadığı gerekçesiyle isyan ediyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ köşesinde, Türkiye genelinde çok sayıda insanın şikayetine neden olan kiralık daire fiyatlarındaki artışlara dikkat çekti. Yazısında, pandemi, yüksek enflasyon ve deprem gibi gelişmeler nedeniyle kiraların geçmiş yıllardaki ile kıyaslanamayacak ölçüde artırıldığına işaret eden Korcan, bu sorunun önümüzdeki dönemde daha fazla derinleşmeden bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.
ORTALAMA KİRA 8866 LİRA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması’nı baz alan Korcan’a göre, ülkemizde hanehalklarının yüzde 60,7’si oturduğu konutun sahibi konumunda. Kirada oturanların oranı ise yüzde 27,6 civarında görünüyor. Endeksa’nın verilerine göre, son 1 yılda kiralarda artış oranı yüzde 209’a ulaştı. Son iki yılda ise yüzde bu artış oranı 425.71 civarında gerçekleşti.
Türkiye’de ortalama konut kirasının şubat ayı sonu itibarıyla 8 bin 866 lira olduğunu belirten Korcan, bu süreçte ise maaşlardaki artış oranlarının bu seviyelerin oldukça altında kaldığına işaret etti. Dolayısıyla bugün ülke genelindeki ortalama kiralara baktığımız zaman asgari ücretle çalışanın birinin hem kirada oturup hem de geçimini sağlaması çok zor görünüyor. Eğer bu kişi aynı zamanda evli ve çocuklu ise kiralardaki fahiş artış düşünüldüğünde ailesinin geçimini sağlaması imkansız.
DEPREM SONRASI FİYATLAR COŞTU
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Ankara’da kiralar yüzde 163.7 oranında artarken, diğer komşu illerde bu artış oranı yüzde 157.6 oranlarına ulaşmıştı.
Diğer yandan; konut kiralarına, Haziran 2022 tarihinden itibaren bir yıl boyunca tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık değişim oranlarının ortalaması yerine yüzde 25’lik bir üst sınır getirilmişti. Bu sürenin 1 Temmuz 2023’de sonra ereceğini hatırlatan Korcan, diğer yandan yüzde 25’lik kira artış sınırına kaç kişinin uyduğunun ise belirsiz olduğunu kaydetti.
Ev sahiplerinin de yüksek enflasyon karşısında kira gelirinin erimesinden şikayetçi olduğunu, bu açıdan aslında hem kiracıların hem de ev sahiplerinin haklı olduğunu belirten Korcan, her iki tarafın da mağduriyetini giderecek bir yasal düzenlemeye acilen ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.
Avrupa ülkelerindeki bu konuda mevcut düzenlemelere dikkat çeken Korcan, Almanya’da kiraların 6 yıl içinde metrekare başına 3 eurodan fazla artırılamayacağını, Avusturya’da Adalet Bakanlığı’nın, her bölge için ortalama standart daire referans değeri belirlediğini köşesinde dile getirdi.