Yazlık

Kiralar düşmek zorunda

Talep nedeniyle şişen kira fiyatları, kriz ortamında tartışma konusu oldu. Özellikle AVM'lerde yüzde 50'ye varan kira indirimleri bekleniyor

Küresel kriz ortamında durgun bir seyir izleyen gayrimenkul sektöründe kira fiyatları, tartışma konusu oldu. Özellikle ticari gayrimenkullerde, kısa ve orta vadeli planların krizle birlikte bozulması, kiralarda indirim beklentisini artırdı.
PROTESTOLAR ETKİLİ OLUYOR

Alışveriş merkezlerindeki perakendecilerin son aylarda giderek artan kira indirimi talebi, Trabzon, Ankara ve İstanbul'daki bazı alışveriş merkezlerindeki protestolarla iyice su yüzüne çıktı. İstanbul'un üst gelir grubuna hitap eden AVM'lerinden Kanyon, müşterilerinin tepkisi üzerine yüzde 30 oranında indirim yaptığı öğrenildi. Ofis ve ticari gayrimenkul pazarıyla ilgili araştırmalarıyla bilinen PEGA - Jones Lang Lesalle'nin yönetici ortağı Uğur Şahin, yapımı süren AVM'larde yeni müşteri bulunamadığı için kira kontratı yapılamadığını bildirdi. Ciddi daralmanın olduğunu belirten Şahin, "Projelerin özelliklerine ve bölgelere göre dengesini koruyanlar da var ancak genel itibariyle fiyatlarda yüzde 15 ile yüzde 50 arasında bir gerileme söz konusu” dedi.

KİRA İNMEZSE KEPENK İNECEK

Gayrimenkul sektörünün 2003-2006 yılları arasındaki yüksek büyüme neticesinde çok yüksek kiraya ciro edilmiş alışveriş merkezleri olduğunu hatırlatan Şahin, "Öngörüsüz yatırımlar nedeniyle bu durum ortaya çıktı. Perakendeciler, piyasadaki daralma nedeniyle işlerini döndüremiyor. Kiralarda yüzde 20-40 arasında indirim yapılmak zorunda. Aksi takdirde insanlar kepenk indirip gidecekler. Çünkü başka şansları yok" diye konuştu.


Kiralar bu süreçte nispi olarak yüksek


GYODER Başkanı Bekir Cumurcu, insanların harcamalarında geri çekilme olduğu için perakendecilerin sıkıntıya girmiş olabileceğini ifade ederek, bu durumda kira gibi sabit harcamalarında indirim beklemelerinin makul olduğunu söyledi. Dövizle kiraya verilen yerlerde dövizdeki düşüş sürecinde tersine bir hareket olmadığını da vurgulayan Cumurcu, yatırımcıların da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Cumurcu, "doğru olan, perakendecinin de yatırımcının da ayakta kalması. Tarafların birbirlerine karşı kullanabilecekleri tolerans varsa bunu kullanmaları lazım. Tabii bunun da istismar edilmemesi gerekiyor" dedi. Ticari gayrimenkullerin fiyatlarının kriz ortamı ile birlikte nispi olarak yüksek kaldığını dile getiren Cumurcu, fiyatların arz ve talep dengesine göre dengeye oturacağını vurguladı
Yenişafak