28 / 12 / 2024

Kiralar el yakmaya devam ediyor! Son 1 yılda yüzde 125 arttı!

Kiralar el yakmaya devam ediyor! Son 1 yılda yüzde 125 arttı!

Ülkemizde sürekli olarak artış gösteren kira bedelleri kiracıları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan kiracılar, zor koşullarda barınmaya çalıştıklarını dile getirdi.



Avrupa İstatistik Ofisinin verilerine göre Türkiye’de kiralar son 1 sene içerisinde yüzde 125 arttı. Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırının da kaldırılmasıyla giderek derinleşen barınma sorunu daha da ca yakıcı olmayı sürdürüyor. 

Evrensel’den Burkay Rende imzalı habere göre mega kent İstanbul’da 2020 yılının Eylül ayında metrekare başına istenen ortalama kira fiyatı 23 Türk Lirası iken, bu miktar bu yılın eylül ayı itibarıyla 249 Türk Lirası’na yükseldi. Söz konusu bu veriler gösteriyor ki İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin kirası 4 sene içerisinde 3 bin 200 TL’den 24 bin 900 TL’ye çıktı. 2020’de net asgari ücret olan 2 bin 324 Türk Lirası, İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin ortalama kirasının yüzde 72’sini karşılayabiliyorken, bugünün net asgari ücretiyle bu oran yüzde 68’e geriledi. Yani, aynı konutta yaşayan 2 asgari ücretli işçinin kira günü sonrası ceplerinde kalan para 2 asgari ücretin yalnızca yüzde 27’lik kısmı oluyor. Hem annenin hem babanın asgari ücretle çalıştığı 4 kişilik bir ailenin 1000 TL’yi geçen faturalarını ödemesi ardından ellerine kalan miktar en iyi ihtimalle 8 bin 200 Türk Lirası.

Kiralar el yakmaya devam ediyor! Son 1 yılda yüzde 125 arttı!

Avcılar’da bir emlakçı yaşanan bu durumu, “Konut satın alan bir işçi ailesi uzun zamandır görmedim. Aldıkları parayla konut kirasını zor ödüyorlar. Eğer 3 kişi çalışırsa belki rahat yaşarlar. Asgari ücreti geç, 25 bin Türk Lirası olsa bile bir işçi yine zor yaşar. Yakında kentsel dönüşüme girecek konutlar biraz daha ucuz, onu da kiralamaya insanın içi elvermiyor. Daha ucuzları da oluyor fakat nemli, küflü daireler. 3 ay kalsan hastalıktan ölürsün” dedi.

Fatih’te emlakçılık yapan bir kişi de, “ 6-7 bin TL’ye kiraya verdiğimiz yerler de var ama sıvaları iyi değil, kimisi de rutubetli. Senelerde para biriktirmiş aileler bir ihtimal konut sahibi olabiliyorlar fakat genç çalışanların şu an ev sahibi olması mümkün değil. Hele zaten eğer asgari ücretle çalışıyorsa zaten maaşının belki tamamını kiraya verecek” diye konuştu.

Yaptığı açıklamada kira bedellerinin yükselmesiyle tartışmaların arttığını kaydeden emlakçı, “Konut sahipleri çeşitli bahanelerle kiracıları konutlarından çıkartmaya çalışıyorlar” dedi. Avcılar’da bir emlakçının yanında çalışan Nurhayat da yaptığı açıklamada “Mülk sahibi beni evden çıkartmak için her ay kapıma dayanıyor. Bağırıp, çağırıyor, birbirimize giriyoruz. Bir şekilde beni çıkartıp evi 2-3 katına kiraya vermek istiyor” diye konuştu.
 

 

Deprem önlemleri binaların güçlendirilmesiyle kalmamalı: Deprem riski taşıyan bölgeler için yeni önlemler Meclis'e gitti

Migros'ta Yudum 2 litre Ayçiçek yağı 129 TL, Altınkılıç tam yağlı beyaz peynir 139 TL! Dev indirim bugün başladı!

İnşaat sektöründe 2025'te yüzde 4 ila 5 büyüme bekleniyor!


Geri Dön