06 / 05 / 2024

Kiralar yerinde sayıyor

Kiralar yerinde sayıyor

Dünya piyasalarını sarsan ekonomik dalgalanmalar konut sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.



Tüketicilerin ev hayallerini ertelemesi sebebiyle satılık konutlara alıcı çıkmıyor. Elindeki daireyi satamayanlar kiraya vererek gelir elde etmeye çalışıyor. 'Kiralık' ilanı asılan konut sayısının artması kira fiyatlarında da belli bir durgunluk getirdi. İstanbul Emlakçılar Odası'nın verilerine göre kentteki bir çok semtte kira raiçleri bir önceki yıla oranla aynı kaldı. Bazı semtlerde düşüş bile oldu. Örneğin İstanbul Ataköy'de 100 metrekare standart bir dairenin maksimum fiyatı 1400 YTL iken bu yıl 1250 YTL'ye kadar düştü. Beylikdüzü'nde aynı büyüklükte bir dairenin geçen yıl 450 YTL olan minumum fiyatı bu yıl 400 YTL'ye kadar geriledi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, önceden bir sürü şartlar isteyen ev sahiplerinin çaresiz kaldığını artık kiracıların seçici davrandığını belirtiyor.

Ekonomik istikrar sayesinde 2004 yılından itibaren İstikrar sayesinde hızlı düşen faizler, konut satışlarını adeta patlatmıştı. Ekonomik büyümenin de motoru olan inşaat 2004'ten itibaren canlanmaya başladı. Yaklaşık 2 yıl devam eden büyüme süreci 2006'nın Mayıs ayında dünya piyasalarında yaşanan ekonomik dalgalanmanın ardından yerini durgunluğa bıraktı. Bir anda yüzde 2'ye çıkan konut kredisi faizleri, satışları bıçak gibi kesti. İstanbul gibi büyük şehirlerde sokak aralarında inşası yeni bitmiş apartmanların birçoğunda boş dairelerin çokluğu dikkat çekiyordu. Aylar geçmesine rağmen durgunluğun sürmesi emlak sektöründe yeni bir dönemin başlamasına sebep oldu. Satamadıkları evleri 'boş kalmasın' düşüncesiyle kiraya çıkaranların sayısı hızla arttı. İnşaat sektörü işlerin açılmasını beklerken bir anda ortaya çıkan ve dünya piyasalarını sarsan küresel finansal kriz hesapları alt üst etti. Türkiye'yi daha çok psikolojik olarak etkileyen süreç tüketicilerin bekleme sürecine girmesine sebep oldu. Tüketicilerin alımlarını ertelemesi evini satılığa çıkaran ya da kiraya vermek isteyenlerin de fiyatları düşürmesine sebep oluyor. İstanbul Emlakçılar Odası'nın verilerine göre şehrin farklı bölgelerinde 2007 ve 2008 yılları arasında kira fiyatları yerinde saydı. Bazı bölgelerde ise fiyatlar bir önceki yıla oranla düştü. Esenler, Eminönü, Bağcılar, Beykoz, Gaziosmanpaşa, Güneşli, Küçükçekmece gibi bölgelerde 100 metrekare evlerin minumum kira fiyatı 300 YTL'ye kadar geriledi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Ateş, geçtiğimiz senelerde evlerin kira ya da satış bedellerinin astronomik ölçüde artarak doyum noktasına ulaştığını belirtiyor. Ateş'in verdiği bilgiye göre, şehir merkezlerinde yüksek kira ödeyemeyenler, konut yapımının hızla arttığı bölgelere taşınıyor. Emlak piyasasında satış işlemleri biterken kiralık evler çoğalıyor, buna rağmen çok az kiralama oluyor. Beşiktaş'taki ofisinde kiralık konut ilanı yokken şimdi çok sayıda evin kiralanmayı beklediğini dile getiren Ateş, "Burunlarından kıl aldırmayan, bir sürü şartlar isteyen ev sahiplerinin elleri kolları bağlandı. Artık kiracılar seçici davranıyor. Ev sahibine 'Badanasını, boyasını yaptırırsan kiralarım.' diyebiliyor." diye konuşuyor.

İsa Sezen/Zaman

Geri Dön