28 / 04 / 2024

Kiralar yüzde 20 arttı, uzmanlar bile şaşırdı

Kiralar yüzde 20 arttı, uzmanlar bile şaşırdı

Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek "Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var'' dedi



Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek "Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var'' dedi. Son iki ayda İMKB'de de gözlemlenen, gerek uluslararası gerek yurtiçi piyasalarda da gündeme oturan "Dibi gördük mü?'' beklentilerinin gayrimenkul piyasasında da bir anda iyimser bir hava beklentisine sebep olduğunu ifade eden Dinçer, bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti. "Kiralarda inanılmaz bir artış var. Sebebini henüz çözebilmiş değiliz açıkçası'' diyen Dinçer, birkaç bölgede kiralardaki artış oranının yüzde 20'leri bulduğunu ifade etti. (Sabah)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kiralar, yüzde 20 arttı

Üç ay önce kiraların dibe vurduğunu hatırlatan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, son zamanlarda bahar havasının etkisiyle bazı bölgelerde kiralarda yüzde 20'lere varan artışlar yaşandığına dikkat çekti  

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek, ''Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var'' dedi. Kira rakamlarının, son bir yıllık süreçte aşağı doğru inen bir süreç izlediğine işaret eden Dinçer, bazı bölgelerde kiralarda yüzde 10 gibi küçük düşüşler göze çarparken, bir çok bölgede bu oranların yüzde 20'leri bulduğunu, hatta yüzde 30'ları gördüğünü kaydetti.
Son iki ayda İMKB'de de gözlemlenen, gerek uluslararası gerek yurtiçi piyasalarda da gündeme oturan ''dibi gördük mü?'' beklentilerinin gayrimenkul piyasasında da bir anda iyimser bir hava beklentisine sebep olduğunu ifade eden Işıl Dinçer, bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti.

UZMANLAR BİLE ŞAŞIRDI

'Kiralarda inanılmaz bir artış var. Sebebini henüz çözebilmiş değiliz açıkçası'' diyen Dinçer, şunları söyledi: 'Her zamanki gibi arzın kısıtlı olduğu ve prestijli bölgeler bundan ilk  etkilenen bölgeler olarak göze çarpıyor ve ortalama yüzde 10-15'lik bir iyimserlikten bahsedilse de bir kaç bölgede kiralardaki artış oranının yüzde  20'leri bulduğunu görmek mümkün. Üç ay önce kiralar dibe vurmuştu. İşlemler bir  sene önceki kiralanan rakamların altında gerçekleşiyordu. Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var.''

KONUT SATIŞLARI DURGUN
Konut satışlarında ise şu anda ciddi bir artıştan söz edemediklerini  söyleyen Işıl Dinçer, 'Konut satışları bu iyimserlikten ne kadar bir pay aldı diye düşünecek olursak, bunun için ümitlerin bir başka bahara kaldığını söylemek daha gerçekçi olacak'' diye konuştu. (Akşam)

Kira yüzde 20 arttı, dev projeler hayata geçti 

Ekonomideki canlılık emlak sektörüne de yansıdı. İnşaat şirketleri 12 bin konutluk projeye başladı. Dibi gören kiralar ise yüzde 20 arttı

İki yıldır kira ve konutta yaşanan yüzde 20 ile 40 arasındaki kan kaybı yerini yükselişe bıraktı. 2008'de yaşanan düşüşte krizin etkisi olduğu kadar kiracıların uzun vadeli kredilerle konut almaları ve ev sahiplerinin de kiralarda indirim yapmaları etken olmuştu. Ancak bu durum yerini artışa bırakmaya başladı. Piyasalardaki hareket nedeniyle bu yıl 12 bin konutluk projelerin temeli atıldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, emlak ofislerinde hem satılık hem de kiralıkta canlanmanın yaşandığını bununda fiyatları yukarı çıkardığını söyledi. Ateş `Özellikle yatırımcılar ve peşin parası olup da ev almaya çekinenler ellerini cebine atmaya başladı' dedi.

KİRA ARTIŞI PİYASAYI ŞAŞIRTTI

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer de, 3 ay önce dibe vuran kiraların şimdi bazı bölgelerdei yüzde 20'lere varan oranda arttığını söyledi. Son iki ayda İMKB'de de gözlemlenen, gerek uluslararası gerek yurtiçi piyasalarda da gündeme oturan `dibi gördük mü' beklentilerinin gayrimenkul piyasasında da bir anda iyimser bir hava beklentisine sebep olduğunu ifade eden Dinçer, bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti. Dinçer `Kiralarda inanılmaz bir artış var. Sebebini henüz çözebilmiş değiliz açıkçası' diye konuştu.

KİPTAŞ'tan 10 projeye 1 milyar dolarlık yatırım

Kiptaş canlanan konut piyasasını 1 milyar dolarlık Finanskent projesi ile karşılıyor. Kiptaş, İMKB, Takasbank ve aracı kurum çalışanlarının geçmiş dönemlerde kooperatif çatısı altında toplanarak kurdukları Finanskent projesini yeniden hayata geçiriyor. Bu kapsamda Alibeyköy'deki arazide 10 değişik tipte 840 konut yapılacak. Finanskent projesindeki 300 daire, daha inşaat başlamadan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Takasbank ve aracı kurum çalışanlarına tahsis edildi.  Kiptaş  Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 2009 yılında 10 yeni projeyle 1 milyar dolarlık yatırıma imza atacaklarını kaydetti. 72 bin 800 metrekareye kurulacak proje 24 ay sonra sahiplerine teslim edilecek. Kiptaş'ın yaptığı 800 konutluk yeni projede fiyatlar ise 160 bin ile 690 bin lira arasında değişiyor.

Tek seferde 8 bin konut

Ülker'den Dumankaya'ya, Tepe'den Kiptaş'a ve Yeşil İnşaat'a Sinpaş'a kadar birçok önemli marka temel atmaya başladı. Dumankaya İnşaat'ın yoğun talep neticesinde kısa sürede tükenen Adres projesinde ise 3'üncü etaba başlandı. Adres 3'te fiyatlar Adres 1 ve 2'deki gibi yine 39 bin TL'den başlıyor. Yeşil İnşaat ise Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği 8 bin konutluk dev yaşam projesi Innovia'da 60 ay vade, yüzde 0 faizle avantajlı seçenekler sunuyor. Ayrıca 24 vade ve 0 faizle işyeri alma şansı da var. Ülker Grubu da, Sağlam İnşaat ile yeni yatırımlara imza atıyor. Sağlam İnşaat Pendik arazisinde planladığı üst gelir gruplarına yönelik lüks konut projesi için gerekli imar iznini aldı. Ülker 178 bin metrekarelik arazide 2 bin konutluk proje yapacak.

Firdevs projesinin metrekaresi 980 liraya satılıyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş de emlak piyasasındaki canlılığı en iyi gören profesyonellerden birisi olarak yeni bir konut projesine başladı. Beylikdüzü'nde Firdevsevleri projesinin satışına başlayan Sabri Ateş toplam 540 adet konutun yüzde 50'sini sattı. Ateş'in şirketi Wec International'ın pazarlama çalışmalarını yürüttüğü Firdevs Evleri'nde metrekare fiyatın 980 lira olduğunu söyleyen Wec International Genel Müdürü Ferit Kartal `İnşaat sektöründe kıpırdanmanın ötesinde hareketlenme başladı' dedi. Firdevs Evleri'nin bir kooperatifle birlikte yapıldığını söyleyen Ferit Kartal `Projeki evler, 1+1 65-70 metrekare, 2+1 evler 95-110 metrekare ve 3+1 evler de 125+145 metrekare arasında değişiyor. Firdevevleri projesi, Ağustos 2011'de sahiplerine teslim edilecek' diye konuştu.
İbrahim Acar/Star

Kiralardakı artış uzmanları da şaşırttı

Yaklaşık üç ay önce kriz sebebiyle kiraların yüzde 30 oranında düşüşlerle dibe vurduğunu belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Müdürü Dinçer, "İşlemler bir sene önceki rakamların altında gerçekleşiyordu. Şimdi ise yüzde 25e' varan artışlar meydana geldi. Ancak bunun sebebini henüz biz bile çözebilmiş değiliz" açıklamasında bulundu

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek, "Bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var" dedi. "Kiralarda inanılmaz bir artış var. Sebebini henüz çözebilmiş değiliz açıkçası" diyen Dinçer,şunları kaydetti:

ETKİLER BÖLGESEL GİDİYOR

"Her zamanki gibi arzın kısıtlı olduğu ve prestijli bölgeler bundan ilk etkilenen bölgeler olarak göze çarpıyor ve ortalama yüzde 10-15'lik bir iyimserlikten bahsedilse de birkaç bölgede kiralardaki artış oranının yüzde 20'leri bulduğunu görmek mümkün. İşlemler bir sene önceki kiralanan rakamların altında gerçekleşiyordu."

YÜZDE 5'TEN 25'E DÜŞÜŞ VARDI

Kira rakamlarının, son bir yıllık süreçte aşağı doğru inen bir süreç izlediğine işaret eden Dinçer, bazı bölge-lerde kiralarda yüzde 10 gibi küçük düşüşler göze çarparken, bir çok bölgede bu oranların yüzde 20'leri bulduğunu, hatta yüzde 30'ları gördüğünü kaydetti. Konut satışlarında ise şu anda ciddi bir artıştan söz edemediklerini söyleyen Dinçer, "Konut satışları bu iyimserlikten ne kadar bir pay aldı diye düşünecek olursak, bunun için ümitlerin bir başka bahara kaldığını söylemek daha gerçekçi olacak" diye konuştu.

BAHAR ÖNCE KİRADA HİSSEDİLDİ

Son iki ayda İMKB'de de gözlemlenen, gerek uluslararası gerek yurt içi piyasalarda da gündeme oturan "dibi gördük mü?" beklentilerinin gayrimenkul piyasasında da bir anda iyimser bir hava beklentisine sebep olduğunu ifade eden Dinçer, bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti.

İnşaat sektörü çıkış yolu arıyor

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, sektörde geçen yıl başlayan küçülmenin devam ettiğini belirterek, "Geçen yılı yüzde 7,7 küçülmeyle kapatan sektörde büyüme hedeflerimiz 2010'a kaldı" dedi. Turan, geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren de küçülmeye başladığını söyleyerek, "Krizden güçlü bir sektör olarak çıkabiliriz. Ancak, bunun için önce gücümüzün farkına varmalı, bir çatı altında sorunları çözüme kavuşturmalıyız" dedi.

Yargıtay'dan ders gibi karar

Geçtiğimiz hafta Yeni Şafak gazetesinin ortaya çıkardığı, kiralarla ilgili başka bir haber oldukça yankı buldu. İşsizliğin büyük artış gösterdiği ülkemizde bir çok kişi ev kirasını ödeyemediği ve kirasına zam yapamadığı için evinden çıkmak zorunda kaldı. Yargıtay ise ekonomideki sıkıntıları dikkate alarak kiracıları sevindirecek tarihi bir karara imza attı. Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ekonomik nedenlerden dolayı kira bedellerine zam yapılama-yacağına karar verdi. (Yenişafak)

Kiralar, 3 ayda yüzde 20 arttı 
 
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, 3 ay önce kiraların dibe vurduğunu belirterek, "Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış söz konusu." dedi. 

Dinçer, son birkaç aydır Borsa'da ve uluslararası piyasalarda gözlenen iyimserlik havasının kiraların yükselmesine sebep olduğunu kaydetti. Konut satışlarında ise şu anda ciddi bir artıştan söz edemediklerini söylerken, bu alanda umutların başka bahara kaldığını ifade etti.(Zaman)

Kiralar kıpırdanmaya başladı.

TSKB Gayrımenkul Değerleme Genel Müdürlü Dinçer, şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artışlar olduğunu belirtti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrımenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, "krizde dibi gördük mü?" beklentilerinin gayrımenkul piyasasında da bir anda iyimser hava beklentisine sebep olduğunu söyleyerek bu bahar havasının gayrimenkul satışlarından önce kira rakamlarında kendisini hissettirmeye başladığını belirtti. Üç ay önce kiraların dibe vurduğunu söyleyen Dinçer,'Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artış var' dedi. Kira rakamlarının, son bir yıllık süreçte aşağı doğru inen bir süreç izlediğine işaret eden Dinçer, şimdilerde ise kiralarda artış olduğunu ve bunu sebebini çözemediklerini belirterek 'Her zamanki gibi arzın  kısıtlı olduğu ve prestijli bölgeler bundan ilk etkilenen olarak göze çarpıyor ve ortalama yüzde 10-15'lik bir iyimserlikten bahsedilse de birkaç bölgede kiralardaki artış oranının yüzde 20'leri bulduğunu görmek mümkün. İşlemler bir sene önceki kiralanan rakamların altında gerçekleşiyordu. Şimdi üç ay önceki rakamlara göre bazı bölgelerdeki kiralarda yüzde 20'lere varan artışlar var' diye konuştu.

Cumhuriyet

 


Geri Dön