Kira

Kiralarda yüzde 25 sınırı kalktı, ev sahiplerinin kiracı kriterleri arttı! GBT bile isteyen var!

Kira artışlarındaki yüzde 25'lik sınır, 1 Temmuz itibarıyla sona ererken, ev sahiplerinin kiracı kriterleri de arttı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün yaptığı açıklamada GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler bile olduğunu söyledi.

Son 2 senedir kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 oranında zam sınırı uygulanırken, söz konusu bu sınır 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona erdi. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu ay açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu dile getiren İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini söyledi. Açıklamasında kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını dile getiren Rıdvan Akgün, "1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren ülke genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 sene boyunca sürmüştü. Mülk sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar bu ay yüzde 65,07'lik zam oranıyla karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar konutu terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor" dedi.


'TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR'

Açıklamasında kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini dile getiren Rıdvan Akgün, iki senedir bekleyen konut sahiplerinin de rakamları yükselttiğini dile getirerek, "Mülk sahipleri, iki senedir bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir" diye konuştu.

Yaptığı açıklamada İzmir'deki ortalama kira fiyatlarına da değinen Rıdvan Akgün, "Yeni dönemde 3 oda 1 salon konutun kirası, ortalama 20 bin Türk Lirası şeklinde olması gerekirken enflasyon artışı ile söz konusu bu rakam çok yükseliyor. 15 bin Türk Lirası'na oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin Türk Lirası'na kadar çıkıyor. Halbuki konut boş olsa belki 20 bin Türk Lirası'na kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Fakat geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var" diye konuştu.

'SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ, EV SAHİPLERİ'

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artış trendine girdiğini dile getiren Rıdvan Akgün, kiralık konutların giderek azaldığını dile getirerek, "Arz oluşmamış, talep oldukça fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Ev sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var sektörde" dedi. İzmir'de boş bir konutun fiyatının lokasyona göre, 15 ile 30 bin Türk Lirası arasında değiştiğini dile getiren Rıdvan Akgün, konut sahiplerinin sektörün belirleyicileri olduğunu belirtti. Rıdvan Akgün, şöyle konuştu: "Mülk sahiplerinin büyük bir kısmı kira bedellerini kendi belirliyor. 15 bin Türk Lirası daireye 35 Türk Lirası diyen de 40 bin Türk Lirası diyen de var. Serbest piyasada ev sahipleri istediği rakamı veriyor. Çaresiz kalan, konut arayan vatandaşlar, yüksek bedellerle karşı karşıya kalıyor. Fiyatı belirleyen ev sahipleri, onlara destek veren de emlak müşavirleri oluyor."

'BANKA KREDİSİ ALABİLİYOR, EV KİRALAYAMIYORSUNUZ'

Açıklamasında konut sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığına da değinen Akgün, şunları söyledi: "Geçmişte insanlar, boş konutlarını kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şu an öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) talep edenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de bulunuyor. Mutlaka bir kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartlar arıyorlar. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz fakat kolay kolay konut kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; fakat bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse de hepsine konut nasip etsin."

O ildeki 133 bin metrekarelik arsa, 1 milyar 227 milyon TL'ye satılıyor! Dev satışın tarihi açıklandı! 

Euro, doları solladı! Zirveye yükseliyor! Euro/TL bugün ne kadar? 15 Temmuz 2024 Euro/TL kuru 

Ev sahibinin kiracılı evine ödediği para 6 aylık kira bedelini aştı!  Ev sahibi isyan etti: 'üstüne para veriyorum'