Kira

Kiralarda yüzde 25 sınırına uyulmadı, ev sahibi kiracı davaları patladı!

2024 yılının Temmuz ayında kiralara yüzde 25 sınırı yeniden gözden geçirilecek. Uzmanlar söz konusu uygulamanın sembolik kaldığını, yüzde 100’ü de aşan kira artışlarının sürdüğünü ifade ederek, “Kiralar serbest piyasa koşullarında belirlenir” diye konuştu.

Türkiye’de fahiş kira artışları karşısında son iki senedir uygulanmış olan konut kirasına yüzde 25 zam tavanında sona gelindiği sinyalleri gelirken gayrimenkul sektör temsilcileri, kiralık piyasasında yüzde 25 zammın sembolik kaldığını dile getirdi. Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre uzmanlar, enflasyonist ortamda yüzde 25’in üzerinde kira artışlarının görüldüğünü, mülk sahibiyle kiracı arasında bazen uzlaşmayla sonuçlandığını bazen de davaların mahkemeye taşındığını dile getirdi.

DAVALAR AZALMAZ

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, konut kiralarına yüzde 25 tavanının, 2024 yılının Temmuz ayından itibaren uzamaması halinde bile, konut sahipleri ve kiracılar arasındaki azalmayacağını dile getirdi. 

Mehmet Aslan, “Azalmaz çünkü konut üretimi az, talebi de karşılamıyor. Yaşanan bu durum da kira fiyatlarını enflasyondan daha fazla artırıyor” dedi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi’nin kararına da değinen Aslan, enflasyon ile kira artış hızının aynı gitmediği bilindiği için Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesi ile kiraya verenlere beş senede bir defa kiranın güncel duruma getirilmesine dair bir hak tanındığını kaydetti.

UZAYACAK MI?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yüzde 25 sınırı piyasada karşılığı olmayan bir düzenleme” dedi. Sık sık gündeme gelen kiralarla ilgili kısıtlamanın, kiralık konut piyasasına yeni girişleri de engellediğini dile getiren Ahmet Büyükduman, “Kira artışları üzerinde baskı bulunuyor. Kira sınırından dolayı gelecek sene artışları dikkate alarak rayiç belirleniyor. 10 bin Türk Lirası olan bir yere 15 bin Türk Lirası kira belirleniyor. Şimdi Temmuz ayından itibaren bir rahatlama sağlanır diye umuyoruz. Tekrar eski uygulamaya dönüş olur, son 12 aylık ortalama TÜFE verileriyle uyumlu duruma getirilir” diye konuştu.

ÖNDEN ÖNLEM

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan ise, "Sabit artışlar pek çok insan konutunu yüksek fiyattan kiraya vermek istiyor. Aradaki kaybı önlemeye çalışıyor" diye konuştu.

PİYASA KOŞULLARINA DÖNÜŞÜ MÜ GÖSTERİYOR?


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yüzde 25 sınırlamasının son iki senedir uygulandığını ve serbest piyasa ekonomisinde kira değerlerini frenleyen bir unsur olduğunu dile getirdi. Söz konusu uygulamanın her sese tekrarlanmasınının beklenemeyeceğini dile getiren Maya, “Bir gün bitecekti. Normal koşulda kira artış oranı son 12 aylık TÜFE ortalamasıyla belirlenir. Enflasyonun düşeceği beklentisiyle kira artış oranlarının da daha makul olacağı düşünülebilir’ diye konuştu.

Açıklamasında kira tavanının uygulandığı iki senede, bütün piyasada yüzde 25 konut kira zammı oluşmadığını, bazı örneklerde piyasa koşullarını yansıtan artışların olduğuna da değinen Makbule Yönel Maya, “Söz konusu bu süreçte, konut kira artışının tamamı o oranda artmamıştı, çok üzerinde artışlar da yaşanmıştı. 2024 yılının Temmuz ayı itibarıyla koşul şartı da kalkıyor demek olacak” diye konuştu.

SEMBOLİK Mİ KALDI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yüzde 25 sınırının piyasa koşullarında çok fazla uygulanmadığını gördüklerini, bazı ihtilafların da uzlaşmayla çözüldüğünü dile getirdi. Nizamettin Aşa, “Bizim tavsiyemizi hep uzlaşma şeklindeydi. Fakat bunu kabul eden, etmeyen oldu. Bu işin artık adı da sembolik kaldı. Fakat tabi uygulayanlar, 'yüzde 25’den fazla zam yapmam' diyenler de oldu. Mahkemeye gidenler oldu. En iyisi serbest piyasaya bırakılmalı. TÜFE oranında yine devam etmeli" diye konuştu.

 

İnşaat sektöründe çalıştıracak eleman bulunamıyor! İşçiler 2 bin TL'lik günlük ücret istiyor!

Kira fiyatları İstanbul'dan İstanbul'a göçü başlattı! Ocakta 2 bin TL olan kira şimdi 20 bin TL!

Konut satışları 1,2 milyon seviyesinde yılı kapatır!