Emlak Terimleri

Kiralarda zam oranı nedir?

Kira hukukuna göre, taşınmaz kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Buna göre kira bedeline yıllık olarak zam yapılabiliyor. Peki, kiralarda zam oranı nedir?

Kiralarda zam oranı nedir?

Kira hukukuna göre, taşınmaz kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedeline yıllık olarak zam yapılabiliyor.


Kiracıya yapılacak yıllık zam oranı, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Ancak, bu kural yalnız mesken kiralamalarında uygulanıyor. Borçlar Kanunu kapsamında yapılan bir değişiklik ile, işyerleri kira artış hesaplamaları bu maddeden çıkarılıyor.


Yapılan düzenlemelere göre işyeri kira zammı ÜFE ile hesaplama kuralı 2020 yılında yürürlüğe girecek. Bu zamana kadar sözleşme serbestisi uygulanacak. Sözleşmede kira artışı ile hangi oranlar anlaşılmış ise o oranlarda zam yapılacak.


Ancak, mesken kiralamalarında yukarıda da belirttiğimiz gibi, ÜFE oranlarından yüksek bir oranda kiracıya zam yapılamıyor. ÜFE oranları 

ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Ekim 2014 ÜFE oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Buna göre mesken kiralamalarında yüzde 10,10 oranında zam yapılabilecek.


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com