Kiralardaki fahiş yükseliş tarihi çarşılara da sıçradı
Karabük'ün Safranbolu İlçesi'ndeki tarihi Yemeniciler Çarşısı'nda kiraların yüzde 300 artması, işyeri sahiplerini zor durumda bıraktı, 48 işyerinden 22'si kapandı.
Osmanlı sadrazamlarından Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1661 yılında yaptırılan, Kurtuluş Savaşı sırasında askerler için ayakkabı da yapılan Yemeniciler Çarşısı'nda, ilerleyen yıllarda işyerleri bir bir kapandı. 1980 yılında restore edilen çarşı, 1988 yılında kamulaştırılıp, turistik eşya satış mağazaları olarak faaliyete geçti. Kültür Bakanlığı'na bağlı olan çarşının Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredilmesiyle, işyerlerinin metrekaresi için ödenen 4 YTL, 13 YTL'ye yükseldi. Kira fiyatlarındaki artış üzerine işyerleri bir bir kapanmaya başladı. 48 işyerinden 22'si kapandı.
Siftahsız gün geçirdiklerini söyleyen esnaf, ''Çarşı'nın Milli Emlak Müdürlüğü'ne bağlanmasıyla dükkanların metrekaresine yüzde 300'ün üzerinde zam yapıldı. Metrekaresi 4 YTL iken 13 YTL oldu. En ufak işyeri için 100-130 YTL kira veriyoruz. Bu dükkanları işleten çoğu esnaf emekli. Kira parasını çıkaramayan bir çok arkadaşımız işyerlerini kapatmak zorunda kaldı'' dedi.
Kira fiyatlarının yeniden düzenlenmesi için dava açtıklarını belirten esnaf, ''Eğer bir formül bulunmazsa bizler de işyerimizi kapatmayı düşünüyoruz. Başta Valimiz olmak üzere, kaymakam, Mal Müdürü ve Milli Emlak Müdürü ile görüştük, derdimizi anlattık ama bir sonuç elde edemedik. Olay yargıya intikal etti, yargının vereceği kararı bekliyoruz. Böyle giderse tarihi çarşının giriş kapısına kilit vurulacak'' diye konuştu.