Genel

'Kiraları ödemiyor, borçları var' iddialarına Getir'den açıklama: Gerekli ödemeler yapıldı!

Türkiye'nin ilk decacorn'u olan Getir'in başının davalarla dertte olduğu belirtildi. Hızlı sipariş uygulaması Getir'e ABD'de kira ödemediği için davalar açıldığı gündeme geldi. İşte ayrıntılar ve Getir'den konuyla ilgili yapılan o açıklama...

ABD'de geçtiğimiz sene  FreshDirect'i satın alan market uygulaması Getir'e, Manhattan'da açılan bir dizi yeni davaya göre milyonlarca dolar borcu bulunduğu gündeme geldi. New York Yüksek Mahkeme'ye açılan davalarda, Türkiye merkezli Getir uygulamasının 2022 yılından bu güne, kentin dört bir yanındaki dokuz lokasyondaki konut sahiplerine yaklaşık 4 milyon dolar (Yaklaşık 134,5 milyon TL) tutarında ödenmemiş kira borcu olduğu iddia edildi. 

Ayrıca, Getir'in sözleşmelerinin bitmesine seneler varken bazı mağazalarını terk ettiği de ileri sürüldü. 

Patronlar Dünyası'ndan Gökmen Mert Kural'ın haberine göre; Manhattan'daki davalardan birinde Getir'in 114 W, 26th St. adresindeki kiralık alanı için 360 bin doları aşkın kira, vergi ve fatura borcu bulunduğu ifade ediliyor. Davada şirketin yaklaşık bir senedir faturalarını ödemediği de belirtiliyor. 

Mahkeme belgelerine göre, Getir'in Doğu 40. Sokak'taki kira ve diğer faturalarının da 283 bin doları aştığı ifade ediliyor. Doğu 74. Sokak'taki bir binanın yasal belgelerinde, Getir'in geçtiğimiz sene toplam tutarı 100 bin doları aşan beş aylık kirayı ödemediği ileri sürülüyor. 

Brooklyn Heights'ta bir ev sahibi, Getir'in kendilerine "550 bin doları aştığı düşünülen" bir miktar borcu bulunduğunu belirtti. 

Doğu Harlem'li bir konut sahibi de kira borcu ve kalan kira yükümlülükleriyle Getir'in onları 1,5 milyon dolar borçla ortada bıraktığını dile getirdi. Bu dava yakın zamanda bu ayın başlarında çözülmüş olsa da diğer sekiz dava henüz masada kalmış durumda. 

Kira sözleşmeleri hızlandırma maddelerini kapsıyor; bu da ticari bir kiracı kira sözleşmesini ihlal ettiğinde, ev sahiplerinin temelde tüm kira bedelinin bir defada ödenmesini isteyebileceği ve bu da inanılmaz bir rakamın oluşacağı anlamına geliyor. 

Salı günü açılan bir davada, Getir'in terk edilmiş West 35th Street perakende noktasındaki 88 bin dolarlık ödenmemiş kira borcunun yanı sıra toplam 950 bin 442 dolar tutarında gelecekteki kira yükümlülükleri olduğu ileri sürülüyor. 

ABD basınında yer alan mahkeme kayıtlarına göre, terk edilmiş West 35th Street perakende mağazasının sahibi, borçlarda küçük bir gerileme sağlamak amacıyla Getir'in 101 bin 846 dolarlık teminatını çektiklerini belirtiyor. 

Getir'den de konuya ilişkin haber ile ilgili açıklama geldi ve "Bugün yayınladığınız “Kirasını ödemediği için dava açıldı” başlıklı haberinizdeki bazı bilgiler güncellikten uzak ve gerçeği yansıtmamaktadır. Getir ile ilgili ABD’de sonuçlanan davalar neticesinde gerekli ödemeler yapılmış, birkaç mal sahibi ile de görüşmeler devam etmektedir ve sürecin sonuçlanması beklenmektedir" denildi. 

Mağdur ev sahibinden fırsatçı kiracılara çağrı! Ev fiyatları tavan yapmış, sana ne!

2025 yılında 100 metrekarelik bir evin maliyeti ne kadar olacak? İnşaat maliyetleri katlandı! 

Konut satışları neden arttı? Tebernüş Kireçci 'konun özeti bu' diyerek açıkladı!