Kira

Kiralık ev bulmak zorlaştı!

Emlak ofisleri son aylarda 3 büyük şehrin bazı ilçelerinde artan kiralık ev talebine cevap vermekte zorlanıyor.

Mega kent İstanbul olmak üzere 3 büyük şehirde kiralık ev bulunamıyor. Hürriyet'ten Gülistan Alagözün haberine göre, piyasadaki kiralık konut sayısı azalınca vatandaşlar çereyi emlak ofislerine isim yazdırmakta buldu. “Konut sektörü ciddi bir darboğazda” diye konuşan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: “Talep hızı düştü ama arz daha da çok düştü. Arz talebi dengelemediğinden fiyatlar çok arttı. Konut kredi faizleri yüksek, konut sektöründe yeterli stok kalmadı, alım ve satım çok yavaşladı. Özellikle yatırım için konut alımı neredeyse durdu. İstanbul’da kiralık ev yok denecek kadar azaldı”

TANIDIK YOKSA EV BULMAK DAHA DA ZOR

Kiralık konut arayan vatandaşların emlak ofislerine isimlerini yazdırarak sıraya girerek ev beklediklerini dile getiren Cansel Turgut Yazıcı, “Kiralık ev çıkınca önce kim aranıyorsa ve evi önce kim görüyorsa evi tutuyor. Tanıdık yoksa kiralama şansınız gittikçe azalıyor. Mal sahipleri artık daha da seçici, maalesef kiralar bir sene öncesine göre daha da yüksek, depozitolar bile yükseldi. Kiralık arayışına çıkılan bir ev makul fiyatlıysa hızla kiraya veriliyor. Kısa zamanda konut üretimi yapılmazsa barınma artık daha da lüks hale gelecek. Kiralık sorununu çözmek için sektör temsilcileri bir ortak akıl arayışında bulunmalı” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN HANGİ İLDE?

170 emlak ofisleri olduğunu söyleyen Emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “En fazla sorun yaşanan il olan İstanbul’da, Kadıköy, Maslak-Levent hattı, Bahçeşehir, Başakşehir, Beykoz, Çekmeköy gibi birçok ilçede sıra var. Kartal-Maltepe, Beylikdüzü- Esenyurt hattında arz fazla, kiralık ev bulma sorunu yok. Talebin yüksek olduğu yerde dördüncü, beşinci müşteriyi sıraya yazıyoruz. Kirası 12 bin lira olan ev için bile sırada bekleyen var”

YÜZDE 50 ORANINDA AZALDI

Taş, yaşanan olayı şu şekilde açıkladı: “Yeni bir eve geçen vatandaş eski evini kiraya verirdi. Ya da yatırım için ev alınır ve kiracı yerleştirilirdi. Şimdi her ikisinde de sorun var. Piyasada işlemler ağırlıklı 2. elde dönüyor. Yeni konutta arz sınırlı, olanda da fiyatlar yüksek. Vatandaş fiyatlar pik yaptı diye düşünüyor ve yatırımdan uzak duruyor. Amortisman sürelerinin uzaması da konutu yatırım olmaktan uzaklaştırıyor. Öte yandan yeni bir ev almak isteyen kişi de sıfır konut bulmakta zorlanıyor. Tüm bu nedenlerle kiralık arzında yarı yarıya daralma oldu.”

 

 

Kovid-19'la ev fiyatları uçtu!