25 / 12 / 2024

Kiralık evdeki demirbaş arızası kime aittir?

Kiralık evdeki demirbaş arızası kime aittir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kirada oturduğumuz evin termosifonu su kaçırıyor. Mal sahibine durumu söylediğimizde, ‘siz 7 sene önce girerken ben size sağlam teslim etmiştim, ben termosifon falan alamam’ diyor. Bu durumda biz nasıl bir hukuki yol takip edebiliriz? ' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kirada oturduğumuz evin girdiğimizdeki takılı termosifonu eskidiği için su kaçırıyor. Mal sahibine durumu söylediğimizde, ‘siz 7 sene önce girerken ben size sağlam teslim etmiştim, onun için sağlam olarak sizin yerine yenisini satın almanız lazım, ben termosifon falan alamam’ diyor. Bu durumda biz nasıl bir hukuki yol takip edebiliriz? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Kiralık evdeki demirbaş arızası kime aittir?

Kirada oturduğumuz evin girdiğimizdeki takılı termosifonu eskidiği için su kaçırıyor. Mal sahibine durumu söylediğimizde, ‘siz 7 sene önce girerken ben size sağlam teslim etmiştim, onun için sağlam olarak sizin yerine yenisini satın almanız lazım, ben termosifon falan alamam’ diyor. Bu durumda biz nasıl bir hukuki yol takip edebiliriz? ● B.Y.

Kira ilişkisi hukuki bir ilişkidir. Elbette olayın sosyal yönü de vardır ama biz hukuki yanına bakacağız. Kiralamada birtakım kurallar var. Bunlardan biri; kiraya verenin, kiralananı, kiracıya kullanıma elverişli biçimde teslim etme ve kira süresince kullanıma elverişli olarak bulundurma mecburiyetidir.

Dolayısıyla okuyucumun bahsettiği termosifon ekonomik ve teknik ömrünü doldurduğu için kullanılamaz hale geldiyse, artık bunu kiraya veren yani halk tabiri ile ev sahibinin değiştirmesi gerekir. Onarımın kiracı tarafından yapılması veya değiştirilmesi için hasarın kiracı tarafından verilmiş olması lazım.

Mutad eskimelerde yukarıdaki kural gereği, bunu kiraya verenin yani ev sahibinin değiştirmesi gerekir. Peki kiraya veren yani ev sahibi değiştirmezse ne yapılacak? Bu husus yasamızda düzenlemiştir.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi yazacağım cümleler yasadan aktarılmıştır. Şöyle: Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir. Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir.

Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi halinde kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Yukarıda anlattığım husus, kiralananı kullanmada ayıbın ortaya çıkması hali olup, görüldüğü gibi kiralayanın, kiralananı kullanıma elverişli bulundurma mecburiyetini sağlama amaçlı önlemdir.

Bir de şöyle bir talepte bulunmak mümkün: Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı halinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.


Geri Dön