Sektörel

Kiralık konut fiyatları en çok hangi illerde arttı?

sahibinden ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi  (BETAM) işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun 4'üncüsü açıklandı. Rapora göre, baharın başlaması ile birlikte satılık ve kiralık konut sektörleri hareketlendi. 

sahibinden ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi  (BETAM) işbirliği ile hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun 4'üncüsü açıklandı. Rapora göre, baharın başlaması ile birlikte satılık ve kiralık konut sektörleri hareketlendi. 

BETAM’ın sahibinden verilerini baz alarak düzenlediği “Konut Piyasası Görünümü” raporunun 4'üncüsü açıklandı. Rapora göre Mart 2021'in verileri gerek satılık gerekse kiralık konut piyasasında, yeni bir canlanmayı vurguluyor. 2020 Mart'a göre bakıldığında, hem satılık ev ilan metrekare fiyatları hem de satılan ev sayısının yanı sıra, kiralık ev ilan metrekare fiyatları ile kiralanan ev sayısı da arttı. Gayrimenkul alıcı ve satıcıları ile emlak profesyonellerinin yol haritası olması için hazırlanan raporda; sahibinden'in Emlak kategorisindeki verilerinin analiz edilmesiyle ortaya çıkan istatistikler aracılığıyla, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren araştırmalara yer veriliyor.  

İstanbul’da konut satış fiyatı TÜFE’nin altında kalmaya devam etti

Türkiye genelinde ortalama satılık ev ilan metrekare cari fiyatları yıllık yüzde 35,4 arttı ve 3 bin 695 TL oldu. Bu rakam; İstanbul’da yüzde 29,4, Ankara’da yüzde 36,3 ve İzmir’de yüzde 35,9 yükseldi. Bu artışla, ortalama satılık ev ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 4 bin 938 TL, Ankara’da 2 bin 560 TL, İzmir’de ise 4 bin 433 TL’ye ulaştı. İstanbul'da ilan fiyatları TÜFE düzeyinin altında kalırken, Ankara’da ilan fiyatları geçen ay olduğu gibi TÜFE düzeyinin biraz üstünde kaydedildi. İzmir'de ise ilan fiyatları, TÜFE seviyesinde kalmaya devam etti. 

Satılık konut ilan sayısında geçen yılın aynı zamanına göre yüzde 12,8 artış yaşandığı belirlenirken; satılan ev sayısı yüzde 43,1 arttı. Konut sektöründeki hareketin bir göstergesi olan, satılan evlerin satılık ilan sayısına oranında, Mart'ta Şubat’a göre gerek ülke genelinde gerekse de üç büyük şehirde, önemli bir artış kaydedildi. Kapatılan ilan yaşının, bir önceki aya göre bakıldığında belirgin şekilde değişmesi ve sürenin 2020 Mart'a göre yaklaşık 5 gün azalması da bu canlanmanın bir göstergesi oldu. Bu bağlamda ucuz ve lüks evlerin satılık ilan metrekare fiyatlarındaki artış sürdü, satılık konut ortalama ilan metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 15 TL’ye, lüks konutlarda ise 11 bin 38 TL’ye çıktı.

Büyükşehirlerde konut satış fiyatları artışlarında farklılık gözlendi

İlan satış fiyatlarının Mart'ta da geçen yılın aynı ayına göre bütün büyükşehirlerde artış gösterdiği belirlendi (Tablo 1). Satılık konut ilan metrekare fiyatlarının en hızlı artış gösterdiği şehirler Mardin (yüzde 65,1), Aydın (yüzde 61,7), Diyarbakır (yüzde 55,6), Şanlıurfa (yüzde 53,4) ve Antalya (yüzde 49,1) olarak kaydedilirken, en düşük artışların yaşandığı şehirler İstanbul (yüzde 29,4), Kocaeli (yüzde 29,2), Erzurum (yüzde 28,9), Van (yüzde 27,1) ve Trabzon olarak gerçekleşti (yüzde 25,3).

Tablo 1

Üç büyük ilde kiralanan konut sayısında artış kaydedildi

Mart 2021'de kiralık ev piyasası da hareketlendi. 2020'nin Mart ayına göre hem kiralık ev ilan metrekare fiyatları hem de kiralanan ev sayısında artış yaşandı. Türkiye genelinde ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatındaki yıllık kira artış oranı, Mart'ta yüzde 21 olarak kaydedilirken, 2020 Mart'ta 14 TL olan ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı, 2021 Mart'ta 17 TL'ye ulaştı. Yıllık kira değişim oranı İstanbul'da yüzde 25,9 artarak geçen ayki seviyesinde olurken, Ankara'da yıllık artış yüzde 10,8'e düşmüş, İzmir'de yüzde 18,5'e çıkmış durumda. Bu değişimlerin ışığında, Mart'ta ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 23,8 TL, Ankara’da 12 TL, İzmir'de ise 17,8 TL olarak gerçekleşti. Mart'ta kiralanan ev sayısının toplam ilan sayısına oranında Türkiye genelinde ve üç büyük şehirde keskin artışlar kaydedildi. Yaşanan bu değişimler, satılık konut piyasasındaki hareketlenmenin kiralık konut piyasasında da kendini göstermekte olduğuu ortaya çıkarıyor.

Kirada en yüksek oranlı artış Kahramanmaraş’ta

Mart'ta yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 21 olarak gerçekleşirken, büyükşehirlerde cari kira artışlarının arasında büyük farklılıklar meydana geldi. (Tablo 2).  

En yüksek yıllık kira artışının yaşandığı şehirler Kahramanmaraş (yüzde 46,8), Diyarbakır (yüzde 43,2), Muğla (yüzde 42,2), Mersin (yüzde 40,5) ve Şanlıurfa oldu (yüzde 37,1). 30 büyükşehir arasında yalnızca Van’da kiralarda düşüş yaşandı (yüzde 1). Kira artışının en düşük olduğu şehirler ise Erzurum (yüzde 11,4), Ankara (yüzde 10,8), Antalya (yüzde 10,3) ve Trabzon (yüzde 5,6) olarak kaydedildi

Tablo 2

sahibinden'in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında önemli noktalara değindi. Erdoğan, şöyle konuştu:

“BETAM ile yaptığımız işbirliği sonucunda “Konut Piyasası Görünümü” raporumuzun dördüncüsünü yayınladık. Gayrimenkul alım ve satımı yapan kullanıcılarımız tarafından ilgiyle takip edilmeye başlayan raporumuzla, emlak piyasası için şeffaf, güvenilir ve değerli bir bilgi kaynağı oluşturduğumuzu gözlemliyoruz. BETAM uzmanlarının titiz çalışması ile kullanıcılarımıza daha öngörülü kararlar almalarında destek oluyoruz.”

İkinci el ev fiyatları hangi illerde arttı?