Kira

Kiraya yapılan 10 puanlık artış ölüm riskini yüzde 8 artırıyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışlarının kiracıların sağlığını da etkilediği ortaya çıktı. Aşırı stresin neden olduğu kalp, şeker ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların artmasının ölüm riskinin de artmasına sebep olduğu belirtildi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ve kiracılar için adeta bir kabus olan kira fiyatlarındaki artışlar, sadece kişilerin ekonomik olarak yoksullaşmasına neden olmuyor, sağlığının bozulmasına da sebep oluyor. Aşırı stresin neden olduğu kalp, şeker ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların artması ölüm riskinin de artmasına sebep oluyor.

Gerçek Gündem'den Dr. Bayram Yıldız imzalı habere göre, konu ile ilgili olarak Amerika’da yapılan bir araştırma son derece önemli veriler içeriyor. 2000-2021 seneleri arasında toplamda 6,5 milyon kiracının kira artışları, tahliye tehdidi ve tahliyelerin, kiracıların sağlığını nasıl etkilediği masaya yatırıldı.

KİRA ARTIŞLARI VE ÖLÜM RİSKİ İLİŞKİSİ

Söz konusu araştırmayla yüksek kiraların ölüm riskini artırdığı tespit edildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışlarının yüzde 30’dan çok olması bu riski daha da artırıyor. Kiraya yapılan artışın 10 puan artması dahi ölüm riskini yüzde 8 artırıyor. Söz konusu bu yüksek ölüm riski gelir düzeyi düşük bireylerde çok daha fazla görülüyor. Kira artışlarının yüzde 30’un altında olması ölüm riskinde herhangi bir artışa neden olmuyor. Yapılan bu araştırma bize kiralardaki artış sınırının ne olması gerektiğini bilimsel olarak ortaya koyuyor.

TAHLİYE OLAYLARI VE ÖLÜM RİSKİ İLİŞKİSİ

Konuttan tahliye edilmekle tehdit edilenlerin ölüm oranlarındaki artış yüzde 19 şeklinde iken, tahliye edilenlerde bu oran yüzde 40’a çıkıyor. Görüldüğü gibi zorla konutuntan çıkartılanların ölüm riski oldukça artıyor. Bunda en büyük etken yeni bir konut bulma, sürekli olarak artış gösteren kira maliyeti ve taşınmanın verdiği yoğun stres olarak belirtiliyor.

Yapılan bu araştırma, yüksek kira artışlarının ve tahliye olaylarının sağlık açısından risk oluşturduğunu vurguluyor. Bu sebeple, uygun fiyatlı konut arzını artırmak ve tahliyeleri önlemek amacıyla tasarlanmış kamu politikalarının gerekli olduğu belirtiliyor. Ayrıca, gelir düzeyi düşük olan kesimlerin konut ihtiyaçlarının çözülmesi, onların sağlığı açısından da oldukça önem taşıyor. Bugün asgari ücretle bile bir konut bulunmayan Türkiye'de sağlığın iyiye gidebileceğini düşünmek maalesef hayal bile edilemiyor.

 

 

Dolar yatırımcıları dolarlarını satıyor! Dolar düşecek mi? Ekonomist Mahfi eğilmez resmen açıkladı!

Süheyl Batum'dan Florya tepkisi: '500 milyon dolar zararı göz önüne alarak orayı sattırmam'

Bakan Uraloğlu'ndan bu şehirlere hızlı tren müjdesi!  Ulaşım süresi 2 saat 15 dakikaya inecek!