30 / 06 / 2024

Kiraya yüzde 25 sınırı yarın biterse, kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? 

Kiraya yüzde 25 sınırı yarın biterse, kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? 

Yüzde 25 zam sınırının uygulandığı dönemde kiracı ile konut sahibi uyuşmazlıkları arttı ve bunun üzerine arabulucu sistemi uygulamaya alındı. Fakat şimdi kiralardaki yüzde 25 zam sınırı kaldırılıyor.  Peki kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? İşte detaylar...



Konut kiralarındaki fahiş artışların önlenmesi amacıyla, 2022 yılının Haziran ayında kira zamlarına yüzde 25 zam sınırlaması getirildi. İki sene önce getirilen ve büyük ölçüde uygulanmasında zorluklar yaşayan kira artışındaki yüzde 25 sınırının, yarın bitmesi bekleniyor. 

Yarından sonra yapılacak tüm sözleşmelerin, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre artırılması bekleniyor. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; devam eden sözleşmeler için ek zam uygulanması beklenmiyor. Binlerce ev sahibi ve kiracı "Kiralık piyasasında 1 Temmuz tarihinden sonra neler değişecek?" sorusunun yanıtını araştırıyor. 

Kiraya yüzde 25 sınırı yarın biterse, kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? 


1. Yeni dönemde kira artışı nasıl nasıl uygulanacak? 

Yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla bitecek ve 2 Temmuz itibarıyla yenilenecek olan kira kontratlarında TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması dikkate alınarak uygulanacak. Bu şekilde kira artışlarında eski uygulamaya dönülmüş olacak.

2. Konut sahipleri sınır kalktı diye zam uygulayabilir mi?

Konut sahipleri yüzde 25'in bitişini gerekçe göstererek sözleşme süresinden önce zam talep edemez. Kira artışları senelik uygulanır. Bu artışlarda üst sınır 2 Temmuz itibarıyla TÜFE'nin 12 aylık ortalaması şeklinde uygulanacak. 30 Haziran'da kira kontratını yenileyecek olanlar için kira zammı  yüzde 25 olacak.

Kiraya yüzde 25 sınırı yarın biterse, kiracılar ve konut sahibi için ne değişecek? 

3. Ev sahipleri TÜFE'yi aşmak isteyebilir mi?

Son 2 senede yüzde 25 zam yapan kiracılar vardı. Bu dönemde TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre zam uygulansa bile göre epey düşük kalacak. Konut sahiplerinin TÜFE'nin 12 aylık ortalamasından daha fazla kira talep etme hakkı bulunmuyor. Fakat, bazı yasal haklar var. Kira tespit davaları açılabilir. Burada da 5 sene süre koşulu bulunuyor. 

4. Yüzde 25 sınırının kalkması tahliye nedeni olabilir mi? 

1 Temmuz'da sonra erecek yüzde 25 sınırı sonrası konut sahipleri için özel bir tahliye hakkı oluşmaz. 1 Temmuz 2024'ten sonra kiracı kira artışında yasal sınırlarda artış yapmazsa tabi ki mülk sahibi eksik kira ödemeleri ile ilgili dava açabilir. 

5. Sınır kalkarsa kira bedelleri geriler mi? 

Pek çok konut sahibi yüzde 25 sınırı dolayısıyla evini boş tutuyordu. Bunlar piyasaya çıkacak. Arz fazlalığı kira bedellerinin düşmesine neden olabilir. Fakat yüzde 25 uygulayan ev sahiplerinin yüksek kira talep etmesi olasılığı da bulunuyor. Düşük kalan kira bedelleri için tespit davalarında artış yaşanabilir. 

Maaşı 10 bin TL olan emeklilere resmen zam yok! Memur ve emeklilere Temmuz zammı şoku!

Benzin litresi 44.67 TL'ye, motorinin litresi 44.64 TL'ye yükselecek! Akaryakıtta dev zamlar kapıda! 

Ev sahipleri 1 Temmuz'da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!


 


Geri Dön