30 / 06 / 2024

Ev sahipleri 1 Temmuz'da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

Ev sahipleri 1 Temmuz'da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

Kirada yüzde 25 zam sınırının, 1 Temmuz tarihinde bitmesi bekleniyor. Konut sahibi ve kiracıyı karşı karşıya getiren kira tespit davalarının ise bir süre daha devam edeceği söyleniyor. İşte detaylar...



Türkiye’de barınma krizi her geçen gün daha da derinleşirken, 2022 yılında geçici bir düzenleme olarak devreye alınmasına karşın uzatılan kirada yüzde 25 sınırı da Eylül 2023’te başlatılan zorunlu arabuluculuk sistemi de sorunların çözülmesini sağlayamadı. Ev sahibi-kiracı davaları adeta mahkemelere yığıldı. 

Ev sahibi- kiracı davalarında ilk duruşmaların tarihleri için bir sene beklemek gerekti. Uygulama tarihinin uzatılması ile tepkilere neden olan kirada yüzde 25 sınırının artık 1 Temmuz tarihinde kaldırılması bekleniyor.

Ev sahipleri 1 Temmuz da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

BİRKAÇ SENE DEVAM EDER 

Sözcü Gazetesi'nden Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; kira yükselişlerinde 1 Temmuz itibarıyla geçmişteki uygulamaya geri dönülmesi gündemde. Yani kira zamlarının 1 Temmuz’dan itibaren yıllık tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksi ortalaması alınarak uygulanması öngörülüyor. 

Uzmanlar uygulamanın kaldırılmasının piyasayı etkilemeyeceğine dikkat çekse de konut sahiplerinin tekrar sahaya inmesiyle kira tespit davaların bir süre daha gündemi meşgul edebileceğinin altı çiziliyor. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı, Avukat Ali Güvenç Kiraz, kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasının hayata geçirildiği 2022 yılında taraflar tarafından yüksek oranda uygulandığına fakat 2023’te ise bu oranın düştüğüne ve konut sahibi-kirası ilişkisinin onarılamaz boyutlara dahi ulaştığına vurgu yaptı. Kiraz, düzenlemenin kaldırılmasından sonra piyasanın birkaç sene içinde rayına oturacağını dile getirdi. 

Ev sahipleri 1 Temmuz da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

KİRALIK KONUT SAYISI ARTIRILMALI

"Son senelerde artan kira tahliye davalarında birkaç yıl içerisinde hızlı bir düşüş görebiliriz. Fakat kira tespit davalarının birkaç sene daha devam etmesi mümkün" açıklamasında bulunan Avukat Ali Güvenç Kiraz, barınma krizinin çözümü için iktidarın adımlar atmasının gerekli olduğunu da yineledi. 

Avukat Kiraz, bu çerçevede kiralanabilir konut sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Ev sahipleri 1 Temmuz da sahalara dönüyor: Kira tespit davaları bitmeyecek!

KİRADA RAYİÇ BEDEL UYGULAMASI DEVREYE ALINMALI 

Gayrimenkul Hukukçusu, Avukat Çiğdem Kezer de kirada yüzde 25 zam sınırı uygulaması ile ilgili konuştu ve 2022 yılında kiralarda fahiş artışlar, konut fiyatlarında neredeyse 2.5 kata yakın artışların olduğunu anımsattı. 

Kezer, "Düzenlemenin 2022 yılında uygulanması nispeten yerindeydi. Ancak 2023 yılında büyük sıkıntılar oluştu, mülk sahipleri de mağdur olmaya başladı. Uygulamaya son verilmesi doğru bir karar. Bu durum piyasanın dengelenmesine neden olacak" ifadelerini kullandı.

Avukat Kezer, kiralık sosyal konutların artırılması gerektiğinin altını çizdi ve kirada bölgesel rayiç bedel uygulamasının devreye alınması gerektiğine dikkat çekti.  

İstanbul’daki metrekare fiyat ortalaması, Almanya'daki konut fiyatlarıyla aynı!

Faiz indirimi ne zaman başlayacak?

Renault'nun Haziran 2024 kampanyası için son 2 gün! Aylık 18 bin 334 TL taksitle Clio fırsatını kaçırmayın!


Geri Dön