27 / 04 / 2024

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira zammı ile ilgili tartışmalar yaşıyor. Peki yüzde 25 kira zammı hangi durumlarda yapılıyor? İşte ayrıntılar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşamazlıklar sık sık gündem oluyor. Son günlerde en çok anlaşmazlık yaşanan konu kira zamları oluyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, evde kiracı olarak 5 seneyi doldurduğunu belirtti. Yeni dönemde kira bedeli kapsamında anlaşamadıklarını ve konut sahibinin kira tespit davası açtığını belirten okuyucu, "Bu bedel rayiç üzerinden mi, yüzde 25 üzerinden mi belirlenecek?" sorusunu yöneltti. 

Okuyucu, 2 bin TL kira ödediğini, 17 bin 500 TL istendiğini ve yeni dönemde 5 bin TL ödemeye başladığını vurguladı. 

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

KİRAYA YÜZDE 25 SINIRI, 5 YIL ÜSTÜ İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtta, bu durumun birçok problemi olduğuna dikkat çekti. 

Meskenlerde aylık kiranın 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 oranında artırılacağının altını çizen Heper, bunun üzerinde yapılanların geçersiz olduğuna dikkat çekti. Süresi beş yılı geçen kiralık alanların da bu kurala tabi olup olmadığı merak ediliyor. 

Kiraları yüzde 25 ile sınırlayan yasanın maddesi "GEÇİCİ MADDE 2- (Ek: 14/7/2023-7456/23 md.) Konut kiraları bakımından 2/7/2023 ila 1/7/2024 (bu tarihler dahil) arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır" olarak ifade edildi. 

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

Bu maddede 5 sene önce 5 sene sonra ayrımı yapılmadığının altını çizen Tamer Heper, dolayısı ile beş yılı geçen kira sözleşmeleri için de bu sınırlamanın geçerli olduğunu dile getirdi. 

Heper, maddenin içinde 'Bu kural bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır' cümlesinin yer aldığını aktardı ve yani uzun süreli sözleşmelere kıyasen uzun süren sözleşmelere de uygulanacak bir husus olduğuna vurgu yaptı. 

Hatta hakimin vereceği kararlarda da bu hususun uygulanacağını söyleyen Heper, tatbikatın kendi düşündüğü gibi olmadığının altını çizdi.

Kiraya zam yapacaklara flaş uyarı! Yüzde 25 zam sınırı 5 yıl üstünde geçerli değil mi? SON DAKİKA! 

Tamer Heper, 5 seneyi geçen kiralar için bu maddenin uygulanmadığına, hak ve nasafet kuralı tatbik edilerek yüksek kira bedellerinin tain edildiğine dikkat çekti. 

Bunun sebebinin de Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlara uygulanır” denildiğinde, 344’üncü maddenin 3’üncü fıkrası istisna şeklinde ayrı tutulmuş olup 3’üncü fıkrada beş yılın üzerindeki kiralar için yapılacak tespit düzenlendiği için bu geçici madde 2’nin beş sene aşkın kiralarda uygulanmayacağı hususu olduğunu açıkladı. 

Tamer Heper, kendisine göre, tüm kiraların kapsam içinde olduğunu belirtti ve "Oysa ikinci fıkrada yapılan uyarı kira sözleşmesinde yükseliş koşulu olsun olmasın bu kural uygulanacaktır anlamınadır. Şimdi yüksek yargı kararlarını beklemek gerek" açıklamasında bulundu.

TOKİ'den Eyüpsultan'a tam 637 konutluk yeni proje müjdesi! 

Otomobil fiyatları yüzde kaç düştü? Tebernüş Kireçci sordu, vatandaş yanıtladı!

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!


Geri Dön