28 / 04 / 2024

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

ABD konut piyasasındaki ihtiyatlı iyimser havanın ortasında Freddie Mac, 30 senelik sabit oranlı mortgage (FRM) için ortalama oranın yüzde 7.29'a gerilediğini açıkladı.



ABD konut piyasasındaki ihtiyatlı iyimser havanın ortasında Freddie Mac, 30 senelik sabit oranlı mortgage (FRM) için ortalama oranın yüzde 7.29'a gerilediğini ve bir önceki haftanın ortalaması olan yüzde 7.44'e göre hafif bir gerileme olduğunu açıkladı. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre söz konusu bu düşüş, yüksek borçlanma maliyetleri ve sınırlı konut envanteriyle karşı karşıya olan potansiyel konut alıcıları için memnuniyet verici bir değişiklik oldu. 

Paylaşılan bilgilere göre son düşüşlere rağmen, oranlar geçen senenin ortalaması olan yüzde 6,58'e kıyasla yüksek kalmayı sürdürüyor.

Investingcom'da yer alan habere göre söz konusu piyasa Şükran Günü döneminde bu haberi sindirirken, 15 yıllık FRM için ortalama oranın da bir düşüş yaşadığı ve şu anda yüzde 6,67 şeklinde olduğu ortaya çıktı. 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu bu durum, son haftalarda yüzde yarım oranında düşüş gösteren ipotek oranlarındaki daha geniş bir düşüş eğilimini yansıtıyor. Ayrıca yine paylaşılan bilgiye göre bununla beraber bu düşük oranlara rağmen, piyasada kayda değer bir alıcı temkinliliği de var. Söz konusu bu tereddüt, yetersiz konut envanteri ve konut işlemlerinin son on üç senenin en düşük seviyelere inmesine neden olan yüksek fiyatlar gibi faktörlerin bir araya gelmesine bağlanıyor.

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29 a düştüğünü açıkladı!

Ayrıca yine verilen bilgilere göre buna paralel olarak, Mortgage Bankacıları Birliği (MBA) kredi başvurularında bir önceki haftaya kıyasla küçük bir artış olduğunu kaydederek, alıcıların ve yeniden finanse edenlerin düşük oranlara geçici bir tepki verdiğini iddia etti. Söz konusu veriler, uzun vadeli finansman maliyetlerinin son iki ayın en düşük noktalarına gerilediğini, refinansman talebinin de marjinal bir artış gösterdiğini ortaya çıkardı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre bununla beraber, mevcut borçluların çoğu geçmişte daha düşük oranlarda kredi temin etmiş olduğundan, yeniden finansman faaliyeti tarihsel seviyelere göre düşük kalmayı sürdürüyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage oranlarındaki son ayarlamalar ve potansiyel konut alıcılarının temkinli iyimserliği, konut piyasasının sağlığı açısından kritik göstergeler olup, daha güçlü bir toparlanma veya piyasada daha fazla yumuşama belirtileri açısından yakından izlenecek.

ABD'de yeni konut satışları ekimde azaldı

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!


Geri Dön