28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

Amerika'da 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,41'e azalırken, mortgage başvuruları yüzde 4 yükseliş kaydetti. İşte haberin ayrıntıları...



Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verileri kapsamına göre; yapılan mortgage başvuruları 17 Kasım ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 4 artış gösterdiği açıklandı.

Bu süreçte önceki haftaya göre konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 4, yeniden finansman başvuruları yüzde 2 yükseliş olduğu bildirildi. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,41 ile 8 haftanın en düşük seviyesine kadar düştü.

Yine aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı 6,94'ten yüzde 6,89'a kadar indi. MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, ABD tahvil getirilerinin gelen verilerin enflasyonun soğuduğuna işaret etmesi ile gerilediğini anımsatarak, 30 yıl vadeli mortgage oranlarının da iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.

Morgage başvurularının, 6 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasına karşın hala düşük olduğunu belirten Kan, satın alma başvurularının da yükseldiğini kaydedildi. Kan, satın alma başvurularındaki ortalama kredi büyüklüğünün de Ocak 2023'ten bu yana en düşük seviye olan 403 bin 600 dolara indiğini ifade edildi.

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR? 

Mortgage sistemi geliri düşük insanlara uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

ABD de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

MORTGAGE KREDİSİ NASIL?

Mortgage işlemlerinde, evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenir. Kalan tutar, geri kalan süre boyunca ödenecek şekilde taksitli olarak alınır. Buna göre, ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILDIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Krediden faydalanmak isteyenler için, ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilmekteydi. Fakat, yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar yükseltilebiliyor.

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

ABD'de mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da arttı!

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

 


Geri Dön