27 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da arttı!

ABD'de mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da arttı!

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, ABD'de 10 Kasım 2023 tarihi ile sona eren haftada mortgage başvuruları üst üste 2. haftasında da artış gösterirken, 30 yıllık faiz bir önceki haftadaki seviyelerini de korudu.



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini kapsayan mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,8 artış göstererek, 170,5 puana çıktı.

ABD Mortgage Bankalar Birliği tarafından yayımlanan ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaşmış olduğu haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 3,3 artış göstererek, 133,2 puan şeklinde olurken, refinansman endeksi yüzde 2,0 artış göstererek 354,3 puana geldi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bir önceki hafta 25 baz puan ile hızlı bir düşüş gösteren 30 yıllık mortgage faizi, söz konusu haftada da aynı seviyelerde kaldı. Aktarılan detaylara göre 30 yıllık kredi faizinde 4 haftalık ortalamada 9 puan azalış gösterirken, geçen senenin aynı dönemine göre artış 71 puan şeklinde oldu.

ABD de mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da arttı!

Paylaşılan detaylara göre ABD Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Yardımcısı Joel Kan yaptığı açıklamada hazine faizleri hafta ortasında düşüş gösterse de, konut kredisi faizlerinin söz konusu hafta boyunca ortalama olarak çok az değiştiğini belirterek, 30 yıllık sabit ipotek oranının yüzde 7,61'de kaldığını söyledi.

ABD Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Yardımcısı Joel Kan ayrıca açıklamasında hem satın alma hem de refinansman başvurularının son beş haftanın en yüksek haftalık hızına yükseldiğini fakat hala çok düşük seviyelerde olduğunu da belirterek,
"Son zamanlardaki düşüş eğilimine rağmen, mevcut seviyelerdeki ipotek oranları, pek çok potansiyel konut alıcısı ve mevcut konut sahibi için hâlâ zorlu.” diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre 15 yıllık faizinde oran 4 baz puan düşüş göstererek, yüzde 6,94 puan şeklinde olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 11 baz puan geriledi ve yüzde 6,65 seviyelerine indi.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi de 7 baz puan artış göstererek yüzde 7,65 seviyesine yükseldi.

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

ABD'de, depremi tahmin edebilen yapay zeka geliştirildi

Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr, emlak dolandırıcılığı nedeniyle ikinci kez hakim karşısında!


Geri Dön