28 / 04 / 2024

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

ABD konut piyasası Fed’in faiz artırımıyla beraber sıcaklığını kaybetti. Uzun zamandır zorda olan konut piyasasında bir çöküş yaşanmamasının ise Y kuşağı nedeniyle olduğu iddia ediliyor.



ABD tarihinin en büyük nesli olan Y kuşağının gelecek senelerde konut fiyatlarını yüksek tutması bekleniyor. İki katından fazla artan ipotek oranlarına ve çok yüksek fiyatlara karşın konut sektörü, kimi ekonomistlerin korktuğu çöküşün önüne geçerek ilerlemeyi sürdürüyor. Uzmanlar, genel olarak ülkenin ekonomik problemleri nedeniyle suçlanan Y kuşağına teşekkür edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, her ne kadar konut satın alınabilirliği kötüye gittikçe Y kuşağı darbenin asıl yükünü çekse de, onlar ayrıca, ABD tarihindeki en büyük jenerasyonu olarak ön plana çıkıyor. Ned Davis Research'ün baş ekonomisti Alejandra Grindal'ın geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir analizine göre, konut satın alma güçlüğü hususunda çok şey yapılmış olsa bile, Y kuşağının, yakın gelecekte ABD’nin konut talebine eşit olan ‘hane halkı oluşumu'na önderlik etmeyi sürdüreceği öngörülüyor.

Ekonomist ve analist Grindal, ABD Nüfus Sayımı Bürosu'ndan elde edilen verilere atıfta bulunarak, temelde Y kuşağının hane halkı oluşumunun en azından 10 senenin sonuna kadar yükselmesinin beklendiğini yazıyor. Grindal’a göre bu durum, konut piyasasının çökmesini engellemeye yardımcı olacak. Zira bu hanelerin barınakları bir çatıya ihtiyaçları olacağı düşünülüyor.

 Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

İPOTEKLE SATIN ALINAN EVLERİN YÜZDE 60’I

Milyonlarca Y kuşağı üyesi, bu 10 senede en iyi konut satın alma çağına giriyor. Redfin'e göre bu jenerasyon halihazırda ‘konut satın alma pastası’nın en büyük payını oluşturuyor. Ayrıca, son birkaç senede ipotekli olarak satın alınan konutların yaklaşık yüzde 60'ını Y kuşağı satın alıyor.

Bank of America ekonomistleri önceden satış faaliyetlerinin tahminen konut satın alma yaşına ulaşan Y kuşağınca destekleneceğini ve bunun konut piyasasının dağılmadan momentumunun bir kısmını muhafaza edilmesine  yardımcı olabileceğini iddia etmişti. Öte yandan, Finansal hizmetler firması First American'ın baş ekonomisti Mark Fleming ise yakın gelecekte 'ciddi biçimde sınırlı sayıda satılık konut arzına karşı demografik talebin’ konut fiyatlarını desteklemeyi sürdüreceğini payalştı.

Tabii denklemin başka bir bölümü daha bulunuyor: Ned Davis'in raporunda “Problemin özü arz” yazıyor. İşte burada Y kuşağının devasa boyutu tekrar devreye giriyor.

 Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!

SIKI ARZ, FİYATLARI YÜKSEK TUTACAK

Rapora göre, yüzde 8 oranını geçen ipotek seviyelerine, ABD genelinde artmaya devam eden konut fiyatlarına ve ev satın alınabilirliğinin 1980'li yıllardan bugüne kadar en kötü noktasına gelmesine karşın, konut balonunun patlamayacağı düşünülüyor. Zira çok az sayıda konut mevcut.

Raporda, 2008 ekonomik krizinden sonra ‘yeni konut inşaatlarının, özellikle konut krizine neden olan senelerde karşılaştırıldığında sönük kaldığı’ ifade ediliyor. Kriz öncesi süreçteki arz fazlalığı, bugüne kadar ABD çapında hissedilebilen bir kıtlığa dönüştü. Raporun yazarları, “Şu anda 2,1 milyon ev sorunu olduğunu tahmin ediyoruz” diyor.

Ekonomik krizden sonra yeni konut inşaatlarında yaklaşık 10 sene öncesine göre fark, Amerika’da Japonya, İngiltere ve Kanada gibi diğer büyük gelişmiş ekonomilere göre daha fazla ve konut müteahhitlerin, kısmen yüksek inşaat masrafları yüzünden yakın zamanda konut üretimini yükseltmesi pek olası görünmüyor. Öyle olsa da, Y kuşağı üyesi konut alıcılarının çok büyük bir kesim olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de 120 yılda depremlerden hayatını kaybedenlerin sayısıyla 6 Şubat'ta hayatını kaybedenlerin sayısı aynı!

Emlak sektöründe yeni dönem! Resmen başladı!

Tapu sahiplerine müjde! Geriye dönük para iadesi yapılacak!


Geri Dön