27 / 04 / 2024

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

ABD'de 10 Kasım 2023 itibari ile sona eren haftada mortgage başvuruları üst üste ikinci haftasında da yükselirken, 30 yıllık faiz bir önceki haftadaki seviyesini koruduğu kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından yapılan ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış ve yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,8 yükselişle 170,5 puana kadar geldi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yolu ile paylaştığı haftalık rapora göre, bu satın alma endeksi yüzde 3,3 yükselişle 133,2 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 2,0 yükselişle 354,3 puana kadar ulaştı.

Bir önceki hafta 25 baz puan ile hızlı bir azalma gösteren 30 yıllık mortgage faizi, söz konusu haftada aynı seviyede kaldı. 30 yıllık kredi faizinde 4 haftalık ortalamada 9 puan düşerken, geçen senenin aynı dönemine göre artış 71 puan oldu.

MBA Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Yardımcısı Joel Kan, "Hazine faizleri hafta ortasında azalma gösterse de, konut kredisi faizleri tüm hafta boyunca ortalama olarak az değişiklik gösterdi. 30 senelik sabit ipotek oranı yüzde 7,61'de oranında kaldı. Hem satın alma hem de refinansman başvuruları son beş haftanın en yüksek haftalık hızına yükseldi; ancak hala çok düşük seviyelerde. Son zamanlarda yaşanan azalma eğilimine rağmen, mevcut seviyelerdeki ipotek oranları da pek çok potansiyel konut alıcısı ve mevcut konut sahibi için hâlâ zorlu.” diye konuştu.

ABD de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

15 senelik faizinde oran 4 baz puan azalma ile yüzde 6,94 puan olurken, 5 senelik ARM kredi faizi 11 baz puan geriledi ve yüzde 6,65 seviyesine kadar geriledi. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 7 baz puan yükselişle yüzde 7,65 seviyesine çıktı.

MORTGAGE NEDİR?

Mortgage; İngilizce kökenli bir terimdir ve kelime anlamı olarak "ipotek teminatı" anlamına gelir. Mortgage terimi konut kredileri kapsamındaki bir çeşit taşınmaz finansman sistemi olarak bilinmektedir. Sonuç olarak bu sistem uzun vadeli yatırım araçlarından birisi olarak görülmekte.

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

ABD'de mortgage faizleri 7 hafta sonra ilk defa geriledi!

ABD'DE Mortgage faizleri yüzde 8'e yaklaştı! Konuta olan talep azaldı!


Geri Dön