28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

Amerika'da 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranları yüzde 7,61'e düşerken, mortgage için yapılan başvurularda artış olduğu açıklandı. Mortgage başvuruları ile ilgili haberin ayrıntıları...



Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan verileri kapsamında, mortgage başvuruları 3 Kasım 2023 tarihi ile sona eren haftadan bir önceki haftaya oranla yüzde 2,5 arttış gösterdi. Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular önceki haftaya kıyas ile yüzde 3, yeniden finansman başvuruları ise yüzde 2 oranında arttı.

Buna göre, ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,86'dan 7,61'e azalarak eylül ayı sonundan bu yana en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi. Yine aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 7,14'ten 6,98'e düşüş yaşandı.

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, 30 yıl vadeli mortgage oranının Temmuz 2022'den bu yana en büyük haftalık düşüşü kaydettiğini bildirdi. Joel Kan, mortgage faiz oranlarında geçtiğimiz hafta yaşanan azalmanın, ABD Hazine Bakanlığının tahvil ihraç takvimini güncellemesi ve Fed'in geçen hafta açıkladığı para politikası kararlarında "güvercin" bir ton kullanması ve istihdam piyasasının yavaşladığını gösteren verilerden kaynaklandığını belirtti.. Ayrıca, satın alma ve yeniden finansman başvurularının hafta boyunca yükseldiğine işaret eden Kan, ancak düşük seviyelerde kalmaya devam ettiklerini, satın alma endeksinin hala geçen yılki hızının yüzde yirmi gerisinde olduğunu ifade etti.

ABD de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

MORTGAGE NE DEMEK?

Mortgage; İngilizce kökenli bir terim olup ve kelime anlamı olarak "ipotek teminatı" anlamdadır. Buna göre, konut kredileri kapsamındaki bir çeşit taşınmaz finansman sistemi olarak da ifade edilebilir. Bu sistem uzun vadeli yatırım araçlarından birisi olarak görülür.

AMERİKA'DA MORTGAGE NEDİR?

Amerika'da ev ve emlak satın almak isteyen ABD'de oturum iznine sahip olan ya da orada yaşamak zorunda olmayanların da, ABD'de yaşamıyor olsanız dahi konut kredisi (mortgage) alabilirsiniz. Bu kapsamda kredi kuruluşları, ABD vatandaşı olmayan müşterilerine emlak veya evin satış rakamının yüzde 50'sine kadar konut kredisi verebilmektedir.

ABD'de mortgage faizleri 7 hafta sonra ilk defa geriledi!

ABD'DE Mortgage faizleri yüzde 8'e yaklaştı! Konuta olan talep azaldı!

ABD'de mortgage faizleri rekor tazeledi!


Geri Dön