08 / 05 / 2024

Arsası ve evi olan emekliler aman dikkat: Emlak vergisi ödemeleri için son tarih ne zaman, kimler emlak vergisi ödemez? 

Arsası ve evi olan emekliler aman dikkat: Emlak vergisi ödemeleri için son tarih ne zaman, kimler emlak vergisi ödemez? 

Arsası ve evi olan emeklilerin merak ettiği ve araştırdığı emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona erecek. Peki emlak vergisinden kimler muaf, kimler emlak vergisi ödemez? 



Tapu sahipleri ve vergi mükellefleri, 2024'te de her sene olduğu gibi emlak vergisi ödemeleriyle ilgili araştırmalar yapıyor. Pek çok tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinin düzgün ve zamanında yapılabilmesi için vatandaşların bilmesi gereken bazı detaylar yer alıyor. 


EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre pek çok tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi, bir taşınmazın (bina, arsa, arazi gibi) sahibi, varsa intifa hakkı sahibi ya da bu taşınmaz üzerinde tasarruf eden kişiler tarafından ödenen bir vergi türüdür. Paylı mülkiyet durumunda da malik olanlar, hisseleri oranında vergiye tabi tutuyor. Özellikle konut sahipleri, emlak vergisini aynı sene içerisinde 2 taksit şeklinde ödeyebiliyor.

Bu yıl için emlak vergisi ödemeleri, iki taksit olarak yapılacak. İlk taksit ödemeleri mart, nisan ve mayıs aylarında yapılırken, 2. taksit ödemeleri kasım ayında yapılacak. 

Arsası ve evi olan emekliler aman dikkat: Emlak vergisi ödemeleri için son tarih ne zaman, kimler emlak vergisi ödemez? 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri yalnızca emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlar, engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi ödemiyor.

Bu yıl emekli olanlar da 2025 yılından itibaren söz konusu emlak vergisi muafiyetlerinden yararlanabiliyor. İlk defa emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaları için  bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekiyor. 

Bu kapsamda, “Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurulup belediyeye verilmesi gerekiyor.

Emeklilerin pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için herhangi bir işte çalışmıyor olmaları gerekiyor. 2023 yılında elde etmiş oldukları faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin 150 bin lirayı geçmemesi şartı da aranıyor.

Ayrıca emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmaya devam eden EYT'liler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmıyor. EYT'li olup çalışanlar söz konusu bu muafiyetten yararlanmaya ancak çalışmayı bıraktıktan sonra başlayabiliyor. 

Gelir getirmeyen dükkan, arsa ve arazisi olan EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanmasında herhangi bir bir engel bulunmuyor. Yazlık evi olan emekliler mesken şeklinde kullandıkları konut için muafiyetten faydalanamıyor. Eğer yazlıktan başka evi olmayan bir emeklinin de yazlık eve vergi muafiyetinden faydalanabilmesi için sürekli ikamet ediyor olması gerekiyor. 

Altın fiyatları düşüyor! Altın yatırımcıları dikkat! Çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu? 27 Nisan Harem altın fiyatları!

Dükkan sahibiyle davalık olan kiracının astığı afişi görenler inanamadı: 'Esnaf arkadaşlara tavsiyem...

İçerenköy Carrefour arazisinde başlatılan 1.402 konutluk yeni projede kapalı satış başladı!


Geri Dön