29 / 04 / 2024

ABD'de yeni konut satışları ekimde azaldı

ABD'de yeni konut satışları ekimde azaldı

ABD'de yeni konut satışları, ekimde aylık oranda yüzde 5,6 düşüşle 679 bine azalarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiği kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



ABD Ticaret Bakanlığı, ekim ayına ait yeni konut satış istatistiklerini bildirdi. Bu kapsamda, ülkede yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 5,6 düşerek 679 bine kadar düştü.

Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen yeni konut satışlarının bu dönemde 721 bin olması öngörülmekteydi. Buna göre, yeni konut satışları, eylülde yüzde 8,6 yükselerek 719 bin seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Ülkede yeni konut satışları, ekimde geçen yılın yine aynı dönemine oranla ise yüzde 17,7 arttı.ABD'de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 17,6 azalarak 409 bin 300 dolara azaldı.

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILDIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Krediden faydalanmak isteyenler için, ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilmekteydi. Fakat, yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar yükseltilebiliyor. 

ABD de yeni konut satışları ekimde azaldı

MORTGAGE SİTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi geliri az olan vatandaşlara  uzun vadeli olacak şekilde (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sağlayarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sisteminin adıdır. Buna göre, mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ise ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır.

MORTGAGE KREDİSİ NASIL ALINR?

Mortgage işlemlerinde bulunan evin değerinin bir kısmı peşinat olacak şekilde ödenmektedir. Bu kapsamda kalan miktar, geri kalan sürede  ödenecek şekilde taksitli olarak şekillendirerek alınmaktadır. Buna göre, ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...


Geri Dön