27 / 04 / 2024

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...

National Association of Realtors'a (NAR) göre ikinci el konut satışları Ekim ayında gerilediği kaydedildi. Buna göre; ABD'nin dört büyük bölgesi arasında satışlar Kuzeydoğu, Güney ve Batı'da azalırken, Ortabatı'da ise değişiklik göstermedi. İşte haberin detayları...



ABD'de toplam ikinci el konut satışları Ekim'de Eylül ayına oranla yüzde 4,1 azalarak mevsimsellikten arındırılmış verilerle senelik 3,79 milyona geriledi. Yıllık bazda ise satış rakamları yüzde 14,6 oranında düştü. Dört bölgede de satışlarda yılık bazda düşüş yaşandığı görüldü.

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun, "Potansiyel ev alıcıları, için konut envanterinin süregelen eksikliği ve bir neslin en yüksek mortgage oranları nedeni ile zor bir ay daha yaşadı. Fakat, özellikle başlangıç ve orta fiyatlı evlerde, piyasanın üst ucunda fiyat tavizleri olsa bile, çoklu teklifler gerçekleşmeye devam ediyor" diye konuştu. ekonomim.com' da yer alan habere göre; Ekim ayı sonunda kayıtlı toplam konut stoku Eylül ayına göre yüzde 1,8 yükselişle 1,15 milyon adet olurken, bir yıl öncesine göre yüzde 5,7 oranında azalma gösterdi. İkinci el konut satış hızına göre satılmamış konut stoku 3,6 aylık bir arza karşılık gelirken, bu rakam Eylül ayında 3,4 ay, Ekim 2022'de ise 3,3 aydı. 

Ekim ayında tüm konut tipleri için medyan ikinci el konut fiyatı Ekim 2022'ye göre yüzde 3,4 yükselişle 391.800 dolar oldu. Yun, "Alıcılar için koşullar sıkışık kalmaya devam ederken, Ekim ayı için tüm zamanların en yüksek seviyesi de dahil olmak üzere fiyatlar yıldan yıla artmaya devam ettiği için ev satıcıları iyi iş çıkardı. Aslında, tipik bir ev sahibi son üç yılda 100.000 dolardan fazla konut serveti biriktirdi" ifadelerini kullandı.

Amerika da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...

AMERİKA'DA EV ALMAK MANTIKKI MI?

Kesinlikle ABD'den ev almak mantıklı hem ev fiyatları daha düşük, hem kira getirisi daha yüksek hem de ev fiyatlarının artış potansiyeli daha fazla. Bu durumda İstanbul'daki bir evin kendini amorti etmesi çok uzun yıllar sürüyorken, Amerika' da çok daha hızlıdır.

AMERİKA'DA EV ALMA ŞARTLARI NELER?

Amerika'da ev almak için ABD Vatandaşı olmanıza gerek yok. Amerika'da ev alabilmek için herhangi bir oturum iznine sahip olmak veya ABD'de yaşamak mecburiyetinde değilsiniz. Bu kapsamda, ABD daimî ikamet izniniz olmasa da evin satış bedelinin yüzde 50'sine kadar konut kredisi kullanılabilir ve Amerika'da bir ev sahibi olabilirsiniz.

ABD'de konut kredisi başvuru oranları yüzde 5,7'ye düştü!

Ekim ayında ABD’de inşası başlayan konut sayısı artarken bitirilen konut sayısı düştü!

Barınma enflasyonu yayılıyor! Barınmak dünya genelinde mi lüks oldu? 

Geri Dön