28 / 04 / 2024

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!

Morgan Stanley analistleri, konut kredisi oranlarının mevcut yüksek seviyelerinden düşeceğini ve gelirlerin artacağını tahmin ederek önümüzdeki yıl ABD konut piyasasının daha güçlü olacağını öngördü.



Morgan Stanley analistleri tarafından dün paylaşılan öngörülere göre, son yıllarda görülmeyen konut satın alınabilirliğinde kayda değer bir değişime neden olabilecek artan konut faaliyeti konusunda olgunlaşmış bir ortama işaret ediyor.

Morgan Stanley’in görünümü, konut listelerindeki artış da dahil olmak üzere konut alıcıları için daha sağlıklı bir pazara katkı sağlayabilecek çeşitli etkenlere dayanıyor. Konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 3'lük ılımlı bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Bu da fiyatların yükseldiği zamanlarda piyasanın dışında kalan pek çok kişiye yeni bir kapı açabileceği anlamına geliyor.

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!

Satışlar konusunda Morgan Stanley, yeni konut satışlarının yüzde 7,5 oranında artmasını ve mevcut konut satışlarının yüzde 2,5 oranında büyümesini bekliyor. Bunun yanı sıra bu tahminler, yılsonuna kadar yüzde 10'luk bir artışla beraber 975 bine ulaşması beklenen tek haneli konut başlangıçlarında da önemli bir artışı barındırıyor.

Bu olumlu görüşe karşın, analistler daha az iyimser bir sonuç olasılığının devam ettiği konusunda uyarıda yapıyorlar. Ekonomik şartların kötüleşmesi ya da konut kredisi oranlarının beklendiği gibi düşmemesi durumunda konut fiyatlarının daha da düşme riskinin bulunduğu belirtiliyor. Analistler, bu yıl için halihazırda düşürülmüş öngörülerden yüzde 8'e varan ilave bir düşüşün, konut ekonomisinin hassas dengesine vurgu yaparak resesyon ortamını başlatabileceği konusunda uyarıyor.

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!

ABD’DE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Öte yandan, ABD'de toplam ikinci el konut satışları ekim ayında eylül ayına kıyasla yüzde 4,1 oranında düşerek mevsimsellikten arındırılmış verilerle senelik 3,79 milyona indi. Yıllık bazda ise satış rakamları yüzde 14,6 azaldı. Dört bölgede de satışlarda yılık bazda düşüş olduğu belirtildi.

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun, "Potansiyel konut müşterileri, için konut envanterinin devam eden eksikliği ve bir neslin en yüksek konut kredisi oranları nedeni ile zor bir ay daha yaşadı. Ancak, özellikle başlangıç ve orta fiyatlı konutlarda, piyasanın üst ucunda fiyat tavizleri olsa bda, çoklu teklifler gerçekleşmeye devam ediyor" dedi.

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

 


Geri Dön