Kirazlıtepe'de molozlar 2 yıldır kaldırılmıyor!
Üsküdar Kirazlıtepe'de başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları mahalleyi devasa bir enkazın ortasında bıraktı. Mahallede 2017 yılından beri yıkılan molozlar kaldırılmadı.Mahalleliler İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan yardım bekliyor.
2017'de Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar başladı. Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 400 bina yıkıldı. 200'e yakın bina ise anlaşmaya onay vermediği için yıkılmadı. Mahalleliler 2 yıldır molozların arasında yaşıyor.
Sözcü Gazetesi'nde Özlem Güvenli'nin haberine göre, mahallede kaldırılmayan molozlar geçtiğimiz ay İBB Meclisi'nde CHP'li Üsküdar Meclis Üyesi Doğan Tekel tarafından gündeme getirildi. Vatandaşın yaşadığı güvenlik ve sağlık sorunlarını vurgulayan Tekel, molozların 2 yıldır kaldırılmamasına tepki göstermişti.
Tekel'e cevap AKP'li Üsküdar Belediyesi teknik başkan yardımcısı Abdullah Ayaz'dan geldi. Ayaz'da belediyenin mahalleden günde 50 kamyon moloz çıkardığını açıklamıştı. Ancak mahalledeki durum hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Kirazlıtepe Mahallesi'nde 2018 yılının ekim ayında olaylı şekilde yıkılan Esentepe Camisi'nin molozları bile hala yerinde duruyor. Enkazda caminin halı ve seccadelerinden geriye kalan parçaları görmek mümkün.
Üsküdar Belediye Meclisi CHP'li Meclis Üyesi Muharrem Aslan “Yıkılan ilk binanın molozu bile yerinde duruyor. Buradan hiç hafriyat alınmadı. Amaç anlaşmaya yanaşmayan vatandaşları zor durumda bırakıp imzaya zorlamak” dedi. İBB Meclis Üyesi ve Üsküdar Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Tekel de ilçe belediyesinin kamuoyunu yanılttığını belirterek “Meclis oturumunda başkan yardımcısı günde 50 kamyon hafriyat çıkardıklarını söyledi. Herhalde o hafriyat inşaatına başladıkları parselde yaptıkları temel kazısından çıkardıkları hafriyat. Çünkü mahallede tüm enkaz yerinde duruyor. Hatta dışarıdan gelip çöplerini, molozlarını buraya dökenler var. Mahalle savaştan çıkmış gibi” dedi.
Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm İmar ve Güzelleştirme Derneği Sekreteri Bayram Ali Kot, çocuklarının farelerin cirit attığı, asbestli molozlar arasında oyun oynadığını belirterek hırsızlık olaylarının arttığını mahalleyi tinercilerin mesken tuttuğunu anlattı. Hırsızlık olaylarına karşı mahallede nöbet tutmaya başladıklarını söyleyen Kot “Geceleri buraya taksi bile gelmiyor. Suç oranları arttı, huzurumuz bozuldu” dedi. Toza bağlı olarak alerjik hastalıklarda artış olduğunu ifade eden Kot, “Kaldırılmayan inşaat enkazı yüzünden fareler, pireler, lağım kokuları arasında yaşıyoruz. İstanbul'da 3 köprüyü birden görebileceğiniz tek nokta burası. Parasını verdik tapumuzu aldık ama buralar değerlenince bizi bu hale soktular. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Bize tek taraflı muvaffakatname imzalatmak istiyorlar. Bizim istediğimiz hukuku bir inşaat sözleşmesi. Bize dayatılan sözleşmeleri imzalamadığımız için bizi molozların arasında yaşamaya mahkum ettiler” diye konuştu. Kot, Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerden yıllardır bir sonuç alamadıklarını ifade ederek “Mahalle halkı olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan sorunumuzu çözmesini ve gelip halimizi görmesini bekliyoruz” dedi.
Mahalle derneği, TMMOB'a başvurarak enkazda asbest envanter değerlendirme raporu istedi. TMMOB tarafından hazırlanan raporda yıkımların çevre ve insan sağlığı açısından büyük risk yaratan asbeste karşı önlem alınmadan yapıldığı belirlendi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kirazlıtepe halkı kontrolsüz yıkımlarla asbeste maruz kalmış, moloz yığınları arasında yaşamak zorunda bırakılmıştır."