05 / 05 / 2024

Kırgızistan, Türkiye'yi yatırıma davet etti!

Kırgızistan, Türkiye'yi yatırıma davet etti!

Kırgızistan'ı siyasi, ekonomik, toplumsal alanlarda krize sürükleyen mevcut hükümetin yetersiz çalışmaları sonucunda kurulan Gölge Hükümetin Dışişleri Bakanı Tunsunbay Bakıroğlu, Türk devletleri arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin öncü olduğunu belirterek, "Türkiye'yle birlik kurmaya çalışıyoruz" mesaj



Kırgızistan'ı siyasi, ekonomik, toplumsal alanlarda krize sürükleyen mevcut hükümetin yetersiz çalışmaları sonucunda kurulan Gölge Hükümetin Dışişleri Bakanı Tunsunbay Bakıroğlu, Türk devletleri arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin öncü olduğunu belirterek, "Türkiye'yle birlik kurmaya çalışıyoruz" mesajını verdi.


Kırgızistan Gölge Hükümeti'nden Dışişleri Bakanı Tursunbay Bekir Ulu, Sanayi Bakanı Jarasul Abduraimov, Başbakan Marat İmankulov'un da yer aldığı heyet temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Tursunbay Bekir Ulu gazetecilere yaptığı açıklamada "Gölge Hükümeti kurduktan sonra ilk açıklamamız şu oldu; Biz Kırgızistan hükümetine muhalif değiliz, hükümete eksik tarafı göstermek niyetindeyiz. Biz onlara çalışmak istiyoruz diyerek teklifimizi sunduk. İktidara geleceksek, hukuki olarak hak ederek gelmeliyiz. Şu anki hükümet görevini yerine getirmiyor, çok yetersiz." ifadelerini kullandı. 


"KAN DÖKÜLMESİNE ENGEL OLMAK İSTİYORUZ"


Tursunbay Bekir Ulu, şu anki mevcut Kırgızistan hükümetinin, profesyoneller tarafından yönetilmediğini söyleyerek siyasetçilerin kendi bölge klanları çevresinde toplandığını belirtti. Ulu, "Gölge hükümet kurulmadan önce Kırgızistan halkı zaten beklenti içindeydi. Daha önceleri Kırgızistan siyasetçileri kendi bölge klanları çevresinde toplanıyordu. Bu siyasi topluluğu kurma amacımız, klan bölünmesi, bölgecilik yabancı geliyordu. Kırgızistan halkı ve devleti 3'üncü devrimi kaldıramaz. Kırgızistan böyle bir yükü kaldıramayarak bağımsızlığını bile kaybedebilir. Kırgızistan devleti telafisi olmayan kayıplar verebilir. Kan dökülmesine engel olmak istiyoruz. O nedenle biz gölge hükümeti kurarak önlem almayı tercih ettik. Gölge hükümetimizde her bölgeden siyasi temsilci bulunuyor. Ayrımcılığa karşıyız. Diğer etnik gruplar da dahil tüm halklar bir arada tek millet olarak yapılanacağız. Elbette hükümette yer alacak görevlilerin temiz siyasetçi olması önceliğimizdir. Gölge hükümet sözleşmesini imzaladıktan sonra da vatanseverlere seslenip, herkese kapımızın açık olduğunu belirttik.


"TÜRK CUMHURİYETLERİNİ BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN ÇABALIYORUZ"


Toplumun yüzde 95'i bizi destekliyor ancak FETÖ tarafından örgütlenen  yüzde 5'lik kısım bize karşı çıkıyor. Biz her an Kırgızistan hükümetinin yerini almaya hazırız. Sadece kendi milletimizin vatansever olmasıyla bitmiyor. Demokrasi yolunda örnek olmak istiyoruz. Orta Asya devletlerinin vatanseverlerini de bekliyoruz. Önceden Osta Asya devletleri arasında sınır yoktu. Tüm problemlerimizi birlikte çözüyorduk. Ancak Sovyet döneminde "Böl, parçala, yönet" sisteminin hakim olmasıyla sınırlarımız oluştu ve birbirimizle eski bağlantılarımız kalmadı. Görüldüğü üzere, tüm Türki cumhuriyetleri kendi yönünde gidiyor. Eskiden olduğu gibi birleşik hareket etmemiz yeni dünya düzeninde izin verilmiyor. Biz gölge hükümetin özelliği şu ki; Biz Kırgızistan'da birliği sağlamanın yanı sıra, diğer Türk Cumhuriyetlerini de bir araya getirmek için çabalıyoruz. Muhammed Salih de bize bu konuda destek oldu. Çağrımız bu yönde devam edecek.


"CUMHURBAŞKANI 10 GÜNDÜR KAYIP"


Tursunbay Bekir Ulu, Kırgızistan'da kurulan gölge hükümet konusunda  henüz hükümet kanadından bir yorum yapılmadığını söyledi. Ulu, "yorum yapmak için cumhurbaşkanını bekliyorlar. Cumhurbaşkan Atambayev yaklaşık 10 gündür görünmüyor, kayıp. Öte yandan biz Gölge Hükümeti kurduktan sonra ilk açıklamamız şu oldu; Biz Kırgızistan hükümetine muhalif değiliz, hükümete eksik tarafı göstermek niyetindeyiz. Biz onlara çalışmak istiyoruz diyerek teklifimizi sunduk. İktidara geleceksek, hukuki olarak hak ederek gelmeliyiz. Şu anki hükümet görevini yerine getirmiyor, çok yetersiz. Mevcut hükümetle Kırgızistan'ı kalkındırmak mümkün değil. Yolsuzluk içinde... Çıkış yolunu bulamıyor. Halk kendi hükümetine güvenmiyor. Bu korkunç bir durum. Biz komuşularımızla ve önce Türkiye'yle birlik kurmaya çalışıyoruz. Kırgızistan uzak ülkelerle vizesiz, yakın komşularımızla vizeli geçiş yapılabiliyor. Bu tezatı en başta kaldırmalıyız. Hem aramızda akraba bağı var hem vize var... Aramızdaki duvarları yıkalım! Örneğin iki cumhurbaşkanı arası açıldığında iki millet eziyetini çekiyor. Kabul edilebilir gibi değil. Gölge hükümetimizin bir amacı da Türkiye ile daha çok yakınlaşmayı sağlamaktır. Türkiye öncüdür. Çok güçlü projeler var ama Türk iş adamları geçmişte mevcut hükümetin yaptığı hatalar nedeniyle Kırgızistan'a güvenmiyor. Biz bu güveni sağlamak ve Türk iş adamlarını yeniden kazanmak için savaşacağız.


Türk iş adamları zamanında Kırgızistan'da yatırım yaptılar ancak hükümet bu yatırımları gasp etti. Ben o dönemde Kırgızistan Malezya Büyükelçisiydim. Malezya'nın yatırımlarını da mevcut hükümet gasp etti. Malezya'dan da bu olanlar için Kırgızistan adına özür diledim. Ama Malezya artık Kırgızistan'a inanmadı. Biz bu güveni yeniden kazanacağız. Örneğin Rusya Kırgızistan'da bir projeye imza atmadı. Bu tabii ki artık Rusya'yla çalışmayacağız anlamına gelmiyor. Mevcut hükümete geçersek komşularımızla yeniden bağlantı kuracağız ve bu bağlantılar güven içinde gerçekleşecek. Düşünün ki sınırlarımızda tel örgü var tüm komşularımızla. Herhangi bir köye gidebilmemiz için 400 kilometre gitmemiz gerekiyor. Komşulamızla bunu çözmeliyiz." diye konuştu. 


"ERDOĞAN'IN MEMNUN OLMASINI İSTİYORUZ"


Tursunbay Bekir Ulu, terör örgütleri FETÖ VE PKK'nın Türkiye'ye nasıl zararı varsa Kırgızistan'a da aynı zararın olacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının FETÖ konusunda Kırgızistan'ı dostça uyardığını ancak Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'in dostluğa zarar verecek nitelikte açıklama yapmasının uygun olmadığını belirtti. Ulu, şu ifadeleri kullandı:


"Türkiye'nin Kırgızistan'la siyasi bağlarının çok güçlü olmalı ki giderek güçlenen iki devlet bir millet olabilelim. FETÖ Türkiye'de darbe girişiminde bulunduktan sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan'ı dost olarak uyarmış, ancak Cumhurbaşkanı Atambayev bu dost uyarısına düşmanca yanıt vermişti. O yanıtı biz vermedik! Atambayev'in FETÖ'nün etkisinde verdiği bir yanıttı. Türkiye'ye kötülük eden bir terör örgütü bize de kötülük eder.


 Bizim elimizde olsa biz şunu yapacaktık; Türkiye'nin uyarısını çok ciddiye alıp, ona göre hareket edecektik. Öte yandan işbirliğimizin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memnun olmasını istiyoruz. "


'BU KUTSAL BİRLİĞİ İNŞA EDECEĞİZ'


Ulu, kardeş halkların birliğini sağlamanın önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı;


"Orta Asya Türk Cumhuriyetleri coğrafi durumuna göre iki büyük devlet Rusya ve Çin arasında ve doğrudan bu ülkelerin etki alanındaki ülkelerdir.


Bu nedenle, bizim bölgemiz çeşitli siyasi oyunlar ve etnik çatışmalara sahne oluyor.


Dış güçler için kardeş halklar arasında bir çatışma oluşturmak çok kolay. Son 30 yıl içinde Kırgızistan'da meydana gelen etnik kökenli çatışmaların meydana gelmesinde dış güçlerin büyük katkısı vardır.


Bugün hiç çekinmeden söyleyebiliriz ki, "Kırgız Özbek'i, Özbek Kırgız'ı öldürdü" gibi izlenimi bırakmak için Özbek'i de, Kırgız'ı da yerel halk görünümündeki yabancı güçlerin ajanları öldürdüğü bizim için aşikardır.


Bizim kurduğumuz "Gölge hükümet" ilk olarak bunun gibi fitneleri önlemek için kardeş halklarımızın birliğini korumak için kurulmuştur.


Geniş anlamda bu hükümet bütün Türkistan coğrafyasında yaşayan tüm kavimlerin bir olarak Türk dünyası entegrasyonuna ilk adımlarını atarak, ilk girişimleri başlatmak için kurulmuştur.


"MUHAMMED SALİH'İN DENEYİMLERİNDEN YARARLANDIK"


Bu yolda biz Türkistan'ın tarihinden, özellikle Kokand Muhtariyeti kurucuları olan atalarımızdan ilham almaktayız. Biliyorsunuz ki 1917 Kasımda kurulan ilk devletimiz Türkistan Hokand Muhtariyeti hükümeti üyelerinden biri Kazak Türkü Mustafa Şokay, ikincisi bir Özbek Türkü Mahmudhoca Behbudiy ve diğeri Kırgız Türkü Muhamedcan Tinişbayev idi.


Onların arasında bugünkü gibi bir bölgecilik yoktu.


Cedidlerin birlik ruhu bugün bizim kalplerimizi ısıtıyor. Ve inşaallah, biz kendi vatanımız Türkistan'da bu kutsal birliği, gerçek bir kardeşliği yeniden inşa etmek amacıyla Gölge hükümetini kurmuşuz.


Bunun yanı sıra ben Türkistan halklarının birliği için yıllarca kendi makaleleri ve siyasi konuşmalarıyla bize örnek olan, Türk dünyasının büyüklerinden olan Muhammed Salih'in hizmetlerini de gözardı etmek mümkün deeğil.. Muhammed Salih Bey hayatındaki tüm zorluklara rağmen, kendi gayesinden çekinmeyen bir idealist olarak kitaplarıyla birçok gençleri Türkistan ruhuyla terbiye etti, yetiştirdi. Sadece Özbekistan'da değil, aynı zamanda tüm Batı Türkistan'da.


Muhammamd Salih Güney Kırgızstan'da Kırgız va Özbekler arasını düzeltme yolunda, onların gerçek bir kardeşlik bağları ile bağlanması için de ahali arasındeki kendi itibarını kullanarak büyük çabalar sarf ediyor. Zira Güney Kırgızistan'da Salih'in itibari çok yüksektir.


Türkistan ruhuyla beslenen Gölge hükümetimizin kuruluşunda da Muhammed Salih'in önerileri ve deneyiminden çok yararlandık.


Sanayi Bakanı Jarasul Abduraimov: 

GELİN KIRGIZİSTAN'I BERABER İNŞA EDELİM


Kırgızistan Gölhe hükümeti Sanayi Bakanı Jarasul Abduraimov, "Sovyet döneminde askeri fabrikaların yönetiminiz yaptı. Şu anki hükümetin adamlarının sanayii ile hiç ilgisi yok. Şu anki amacımız ortak Türk ideolojisi meydana getirip, sanayiide birlikte ilerlemek." diyerek şu ifadeleri kullandı;


"Gölge hükümette etkili mekanizmalar kurulmalı ki sorunları çözebilme potansiyeli olsun. Türkiye'nin inşaat, tarım, sanayi alanında çok güçlü şirketleri var. Çok gelişmiş teknolojilere sahip. Ekonomi alanında elimde yüzden fazla proje var. Kırgızistan'da hangi bölgelerde hangi işler yapılabilir sıralanmış durumda, yatırımcısını bekliyor. Gölge hükümet olarak Türk iş adamlarıyla anlaşabilir ve iş imkanı sağlayabiliriz. Öte yandan halkımızın yanı sıra Türk yatırımcıların da güvenini kazanmalıyız. Bir ülkede ekonominin iyi olması için sanayinin ilerliyor olması gerekiyor. Ancak Kırgızistan'da 25-26 yıllık süreçte sanayi neredeyse yok edildi. Bu alanda çok zayıfız. Yeni yatırımcılar yardımıyla yeniden sanayiyi kalkındırmak istiyoruz ve önceliği tabii ki Türk yatırımcılara vereceğiz. Gölge hükümetin önceliği ise yatırımcılar için can ve mal güvenliğini sağlamak olacak. Türk yatırımcılara sesleniyorum; Gelin Kırgızistan'ı beraber inşa edelim, beraber kalkındıralım. Kırgızistan'da yüzlerce kilometre alan ve projeler işlenmeyi bekliyor."


Ulaştırma Bakanı Nurkul Sulaimanov: Demiryolu projesi sınırları kaldıracak


Ulaştırma Bakanı Nurkul Sulaimanov, Orta Asya'yı birbirine bağlayan demiryolu projesinin yapılmasının öneminden söz ederek, bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. Sulaimanov,


"İpek yolunun geçtiği bölgelerde yarım kalmış demiryolu projesi var. Bu demiryolu, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, İran, Türkiye, Çin'i ulaşımla birbirine bağlayabilecek bir proje. Bu projeyle ülkeler arasındaki ulaşım kolaylıkla sağlanacak ve ithalat-ihracat kolay yapılacak. Bu konu tartışılan bir konuya döndü. Ülkeler demiryolu için sadece tartışma halinde ama projeyi tamamlama atılımı yapılmıyor. Çin, İran bu projeye yatırım yapacağını söyledi ancak konu tartışma seviyesinde kaldı. Biz bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye kararlıyız. Komşularımızla birlikte iş akışını sağlabilmemiz için en gerekli projelerden birisi olan demiryolunun yapımını hızlandırmamız gerekiyor. Çözüm bulmaya kararlıyız. Bu projenin tamamlanması için her ülkenin desteğine ihtiyacımız var. Bu proje sadece Kırgızistan için değil, çevremizdeki tüm komuşularımız için de gerekli. İş adamlarını bu proje için bir araya getireceğiz." diye konuştu.


"TÜRK YATIRIMCILARI BİZ KORUYACAĞIZ"


Kırgızistan Gölge hükümeti başbakanı Marat İmankulov, temiz siyasetçilerden oluşmuş bir hükümete ihtiyacı olduğunu vurgularken, Türkiye'den gelecek olan yatırımcıların can ve mal güvenliğini bizzat gölge hükümetin koruyacağını söyledi. İmankulov, 


"Bizim için en önemlisi yatırımcıları korumak olacak. Yatırımcı olmazsa ekonomi kalkınmaz. Biz onların çalışması için uygun şartları yaratalım ki yatırımcılar para kazansın ve bizim toplumumuza faydalı olsunlar. İnanıyorum ki gölge hükümetin çalışmalarıyla güven artacak ve yatırımcılar Kırgızistan'a daha çok gelecek." ifadelerini kullandı.


Yenibirlik


Geri Dön