08 / 05 / 2024

Kırgızistan'da Özbekler için inşa edilen evler tamamlandı!

Kırgızistan'da Özbekler için inşa edilen evler tamamlandı!

Kırgızistan’ın güneyinde Oş ve Celalabad eyaletlerinde haziran ayında yaşanan çatışmalarda evsiz kalan Özbekler için yapılan geçici evlerin inşaatının tamamlandığı bildirildi  



 Kırgızistan’ın güneyinde Oş ve Celalabad eyaletlerinde haziran ayında yaşanan çatışmalarda evsiz kalan Özbekler için yapılan geçici evlerin inşaatının tamamlandığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Bişkek’tekiTemsilciliği’nden yapılan açıklamada, UNHCR’ın ağustos ayında 13 milyon dolarlık yatırımla başlattığı konutların inşaatının yüzde 80’ini, Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, Teknik İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (ACTED), Katolik Yardım Hizmetleri (CRS) ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) yüzde 20’sini tamamladığı ve 13 bin 400 kişinin evlerine kavuştuğu belirtildi.
UNHCR, bölgedeki konut inşaatının yanı sıra, çatışmalardan geriye kalan yıkıntıları, inşaat çöpü ve asbesti temizlediği ifade edildi. Yıkılan evlerin temeli üzerine inşa edilen bölgede, inşaat malzemelerin yurt içinden karşılandığı hatırlatıldı.
UNHCR ayrıca, bölgedeki çalışmaları çerçevesinde, kış aylarında ihtiyaç sahiplerine yardım ve destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti. Bu arada, Oş ve Celalabad eyaletlerini İmar ve Kalkınma Müdürlüğü, 100 milyon dolarlık yatırımla başlattığı çok katlı konutların inşaatını sürdürüyor. Kırgızistan’ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki çatışmada 408 kişi ölmüş, Özbeklere ait evlerin ve işyerlerinin yakıldığı olaylar sırasında Özbekistan;a 75 kişi sığınmış, 400 bin kişi de çatışma bölgesini terk etmişti.
A.A


Geri Dön