29 / 04 / 2024

Kırgızistan'daki Türkler `yağma faturası' çıkarıyor

Kırgızistan'daki Türkler `yağma faturası' çıkarıyor

Kırgızistan'da çıkan çatışmanın ardından Türk işadamlarına ait iş yeri ve dükkanlarda zarar tespiti yapılıyor



Kırgızistan'da, 7 Nisan'da güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmanın ardından başkentin çeşitli yerlerinde bulunan Türk işadamlarına ait iş yeri ve dükkanlarda zarar tespiti yapılıyor.

İktidarın devrildiği ülkede otorite boşluğundan ve güvenlik güçlerinin müdahale edememesinden faydalanan binlerce Kırgız, Devlet Başkanlığı binasının çevresinde ve çeşitli yerlerde bulunan diğer yerli ve yabancı işyerlerini yağmalamaya ve daha sonra yakmaya başlamıştı. Bişkek'te yağma olaylarından en büyük zararı, başta Türk işadamlarına ait 35 işyeri ve dükkan, Vefa adlı alışveriş merkezi, gıda alışveriş merkezi, beyaz eşya mağazaları, ayakkabı dükkanları ve diğer işyeri ve restoranlar gördü. Kırgızistan'da özellikle reel sektörde büyük yatırımları olan Türk işadamları, yerli ve yabancı dükkanların kapalı olması ve hala komşu ülkeler Kazakistan ve Özbekistan ile sınır kapıların açılmamasından ötürü zarar görmeye devam ediyor. İş yerleri yağmalanan Türk işadamları, Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda zarar tespiti yapıyor. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Türk işadamlarıyla bir araya gelerek, elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Akçal, "Yağma ve talandan zararımız tahminlerimize göre 15 milyon dolar. Büyükelçilik olarak elimizden geleni yapacağız. Yaraların sarılması için siyasi otoriteyi harekete geçireceğiz" dedi.
Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk şirketlerin Kırgız yağması faturası yaklaşık 15 milyon dolar
Kırgızistan' da, 7 Nisan'da güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmanın ardından başkentin çeşitli yerlerinde bulunan Türk işadamlarına ait işyeri ve dükkanlarda zarar tespiti yapılıyor. Bişkek'te yağma olaylarından en büyük zararı, başta Türk işadamlarına ait yaklaşık 35 işyeri ve dükkan, çok fonksiyonlu ve dört katlı Vefa adlı alışveriş merkezi, Beta Stores-3 adlı gıda alışveriş merkezi, Beko beyaz eşya mağazaları, Lion ayakkabı dükkanları ve diğer işyeri ve restoranlar gördü. İşyerleri yağmalanan Türk işadamları, Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği koordinasyonunda zarar tespiti yapıyor.

BEKO YATIRIMA DEVAM EDECEK
Kırgızistan'daki geçici hükümetin Maliye Bakanı Temir Sariyev, olaylar sırasında yağmalanan ve yakılan işyerlerinin sayısının ve zararının en kısa sürede Bakanlığa iletilmesini istedi. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, Vefa alışveriş merkezinin toplantı salonunda, Türk işadamlarıyla bir araya gelerek, elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Akçal, "Yağma ve talandan zararımız tahminlerimize göre 15 milyon dolar civarında. Ancak, inşaat uzmanlarımızın çalışmaları sonucunda rakamlar değişebilir" dedi. BEKO Kırgızistan Distribütörü Turgut Akyüz de, Beko mağazaları olarak yaklaşık 220 bin doların üzerinde bir zararın olduğunu söyledi. Akyüz, can sağlığına dua ettiklerini ve işlerini devam ettireceklerini belirterek, "Kırgızistan devletini suçlamıyoruz. Burada bir devrim yaşanmıştır" dedi.
Sabah


Geri Dön