26 / 05 / 2024

Kırgızistan'ın bölge imarında öncelik konut inşaatına verilecek

Kırgızistan'ın bölge imarında öncelik konut inşaatına verilecek

Ruslan Kazakbayev, Güney kentlerin imarı ve kalkınmasında dış kaynakların yardımına ihtiyaç olduğunu ifade etti



Kırgızistan yönetimi, güney kentlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında 5 gün süren silahlı çatışmaların sonucu meydana gelen hasarı gidermek için yardım bekliyor.

Kırgızistan’ın Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Maliye Bakanı Temir Sariyev ile Oş ve Celalabad eyaletleri İmar ve Kalkınma Müdürü Jantoto Satıbaldiyev ülkedeki yabancı büyükelçilere, misyon şeflerine ve uluslararası kurum ve kuruluşların yöneticilerine bölgenin imarı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Kazakbayev, Kırgızistan’daki olayların ardından Acil Durumlar Bakanlığı’nın koordinasyonunda kurulan hasar tespit çalışma komisyonu sonuç raporunu 19 Temmuz tarihinde açıklayacağı ve bu ayın sonunda Bişkek’te bir uluslararası konferans düzenleyeceklerini belirtti.

Güney kentlerin imarı ve kalkınmasında dış kaynakların yardımına ihtiyaç olduğunu ifade eden Kazakbayev, Kırgızistan’a bugüne kadar yardım gönderen ülkelere teşekkür etti. Bakan Kazakbayev, Kırgızistan hükümetinin bundan sonra etnik uyum ve dini hoşgörü ortamı yaratılmasına öncelik vereceğini vurguladı.

Kırgızistan Maliye Bakanı Temir Sariyev de, ülkenin güneyinde sosyal ve iktisadi durumunun ağır olduğuna işaret etti. Sariyev, bölgenin imarından hükümete bağlı kurulan Oş ve Celalabad eyaletlerinin İmar ve Kalkınma Müdürlüğünün sorumlu olacağını belirtti. Sariyev, bölgenin imarı için bir fon ile gözlemci konseyi oluşturacaklarını bildirdi. Sariyev, bölgede çatışmanın getirdiği hasarın 450-500 milyon dolar civarında olduğunu da ifade etti.

Oş ve Celalabad eyaletleri İmar ve Kalkınma Müdürü Satıbaldiyev da, ülkenin güneyindeki çatışmalarda devlet ve kamu binaları, evler, yollar, elektrik dağıtım şebekelerinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Bölgede artık güvenliğin sağlandığını vurgulayan Satıbaldiyev, güvenlik güçleri için özel araç ve gereçlerin yanı sıra, inşaat malzemeleri, yakı gibi ihtiyaçların bulunduğunu kaydetti.

Satıbaldiyev, hükümetin bölge imarında önceliği konut inşaatına vereceğini ve bunun için de Rusya’nın geçen yıl verdiği 300 milyon dolarlık kredinin 100 milyon dolarını harcamayı planladığını söyledi.

Kırgızistan’ın güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde, geçey ay Kırgızlar ile Özbekler arasında 5 gün süren silahlı çatışmada 309 kişi öldü, 2 bin 200 kişi yaralandı. Bölgede, çatışmalar yüzünden 400 bin kişi evlerini terk etmiş, bunlardan 100 binden fazla Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşı Özbekistan’daki kamplara sığınmıştı.

Bölgede şiddet olaylarında, Özbeklere ait ev ve işyerleri, mahalleler ateşe verilmişti. Kırgızistan’a dönen Özbekler şimdilik çadır kentlerde yaşıyor.
AA


Geri Dön